Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Οι Φωτιές Του Αγίου Έλμο

Το Φαινόμενο Του Αγίου Elmo
Photo: 
The Aerial World, by Dr. G. Hartwig, London, 1886.
P. 310. Library Call Number QC863.4 H33 1886

Οι φωτιές του Αγίου Έλμο, είναι ένα καιρικό φαινόμενο γνωστό στην Ελλάδα ως "Άγιοι Νικόληδες". Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο φωτεινό πλάσμα δημιουργείται από αποφόρτιση κορώνας από ένα αιχμηρό αντικείμενο σε ένα έντονο ηλεκτρικό πεδίο στην ατμόσφαιρα - όπως αυτά που δημιουργούνται από μία καταιγίδα ή μία ηφαιστειακή έκρηξη.

H φωτιά του Αγίου Έλμου είναι μια φωτεινή μπλε ή μοβ λάμψη, που εμφανίζεται σαν φωτιά σε ορισμένες περιπτώσεις, από ψηλές, αιχμηρές δομές όπως τα αλεξικέραυνα, τα κατάρτια, ή και στα φτερά των αεροσκαφών. Συχνά τη λάμψη συνοδεύει ένα χαρακτηριστικό σφύριγμα ή βουητό. Μερικές φορές συγχέεται με τις σφαιρικές αστραπές.

Η φωτιά του Αγίου Έλμο όπως φαίνεται από το πιλοτήριο ενός 737.
Ακολουθεί και το σχετικό video.
Η Φωτιά του Αγίου Έλμο πήρε το όνομα της από τον Άγιο Εράσμο της Φόρμια, που στην Ιταλία είναι γνωστός και "Σαν Έλμο", ο άγιος των ναυτικών. Στην Αρχαία Ελλάδα τα ονόμαζαν "Διόσκορους" ή "τα φώτα των Διοσκούρων". Διόσκουροι σημαίνει γιοι του Δία, οι οποίοι στην αρχαιότητα λατρεύονταν ως θεοί προστάτες της ναυσιπλοΐας.

Κατά την διάρκεια της Αργοναυτικής εκστρατείας, η Αργώ βρέθηκε μέσα σε μια μεγάλη τρικυμία από την οποία κινδύνευσαν θανάσιμα οι Αργοναύτες. Ο Ορφέας προσευχήθηκε στους Θεούς και έτσι δύο φλόγες εμφανίστηκαν πάνω από τους Τυνδαρίδες και τότε η θάλασσα ηρέμησε. Οι δίδυμες αυτές φλόγες ονομάστηκαν Κάστωρ και Πολυδεύκης και έκτοτε οι ναυτικοί θεωρούσαν της παρουσία τους καλό οιωνό.

Το όνομα Άγιοι Νικολήδες προέρχεται από το γεγονός ότι τον ίδιο χρόνο που εμφανίζονται αυτοί οι δαίμονες οι ναυτικοί προσεύχονται στον Άγιο Νικόλαο. Η λαϊκή αντίληψη του φυσικού φαινομένου ήταν ότι πρόκειται για τελώνια, δηλαδή δαιμονικά όντα με μεγάλη δύναμη που όπως πιστεύουν οι ναυτικοί μας κάθονται πάνω στους ιστούς των πλοίων όταν συναντούν σφοδρές καταιγίδες και τρικυμίες.

Στην πραγματικότητα, η φωτιά του Αγίου Έλμου είναι μια μορφή της ύλης που ονομάζεται πλάσμα, το οποίο επίσης παράγεται στα αστέρια, σε υψηλής θερμοκρασίας φλόγα και από κεραυνό. Το ηλεκτρικό πεδίο γύρω από το εν λόγω αντικείμενο προκαλεί ιονισμό των μορίων του αέρα, δημιουργώντας μια αμυδρή λάμψη, εύκολα ορατή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αιχμηρά σημεία μειώνουν την απαιτούμενη τάση, επειδή τα ηλεκτρικά πεδία είναι πιο συγκεντρωμένα σε περιοχές υψηλής καμπυλότητας, έτσι οι εκκενώσεις είναι πιο έντονες στα άκρα αιχμηρών αντικειμένων.

Οι συνθήκες που μπορεί να δημιουργήσουν την Φωτιά του Αγίου Έλμο, ή αλλιώς τους Άγιους Νικόληδες, επικρατούν κατά τη διάρκεια μίας καταιγίδας, όταν η διαφορά τάσης μεταξύ των νεφών και του εδάφους κάτω είναι υψηλή. Τα μόρια του αέρα πυρακτώνονται λόγω των επιπτώσεων της εν λόγω τάσης, δημιουργώντας τις φωτιές του Αγίου Έλμου. Στο άζωτο και το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα της Γης οφείλονται οι μωβ ή μπλε λάμψεις.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου