Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Ουράνιες Συναντήσεις

Ο Κρόνος, ο Άρης και ο Αντάρης.
Photo Credit: martin36, skyandtelescope.com


Αφού πέσει το σκοτάδι την Παρασκευή, 19 Αυγούστου, στραφείτε προς τα νοτιοδυτικά στον ουρανό για ένα μεγάλο τριγωνικό σχηματισμό με τον κίτρινο Κρόνο, τον κατακόκκινο Άρη και τον Αντάρη.

Τόσο ο Άρης, όσο και το φωτεινό αστέρι Αντάρης θα απέχουν μόνο τρεις μοίρες, ενώ και οι δύο θα λάμπουν με μια πορτοκαλοκόκκινη απόχρωση. Αλλά μην σας ξεγελά η φαινομενική εγγύτητά τους. Ενώ ο Άρης είναι το ένα τρίτο του μεγέθους της Γης, ο Αντάρης είναι 700 φορές το μέγεθος του ήλιου μας. Τα δύο αντικείμενα φαίνονται όμοια, επειδή ο Άρης είναι σχετικά κοντά στη Γη, απέχοντας μόλις 6,8 λεπτά φωτός, ενώ ο Αντάρης βρίσκεται σε μία απόσταση 620 έτη φωτός μακριά.

Περίπου μετά την επόμενη εβδομάδα, τα δύο υπέρλαμπρα αντικείμενα αργά θα συγκλίνουν σε μια θεαματική προσέγγιση που δεν πρέπει να χάσετε. Μείνετε Συντονισμένοι!

Ο πλανήτης Ουρανός.

Μία επιπρόσθετη πρόκληση - για όσους έχουν κιάλια ή ερασιτεχνικά τηλεσκόπια - έρχεται αργά τη νύχτα της 21ης Αυγούστου, καθώς το φεγγάρι θα σας καθοδηγήσει στο πράσινο γιγαντιαίο πλανήτη Ουρανό.


Λάμποντας με μέγεθος 5, ο Ουρανός θα πρέπει να είναι αρκετά εύκολος στόχος για να τον εντοπίσετε αν κοιτάξετε προς τα ανατολικά της σελήνης. Ψάξτε για ένα αμυδρό αλλά ευδιάκριτο πράσινο δίσκο περίπου πέντε μοίρες από το φεγγάρι στον αστερισμό των Ιχθύων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου