Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ουράνια Στολίδια

Το αστρικό σμήνος Μ35
Photo Credit: 2MASS/NASA

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, 27 Αυγούστου, το φεγγάρι θα εμφανιστεί κάτω από τα πόδια του αστερισμού των Διδύμων, δείχνοντας το δρόμο για ένα όμορφο κοντινό αστρικό σμήνος.

Γνωστό ως Messier 35, αυτό το ανοιχτό σμήνος αστέρων αποτελείται από αρκετές εκατοντάδες αστέρια και έχει περίπου 24 έτη φωτός εύρος. Είναι ορατό με γυμνό μάτι, αλλά κιάλια θα αναδείξουν τις λεπτομέρειες του σμήνους, ακόμα και από ένα φωτεινό προάστιο.

Τα συγκεντρωμένα άστρα είναι μπλε και λευκού χρώματος, το οποίο σημαίνει ότι είναι ακόμα αρκετά νέα - περίπου 150 εκατομμυρίων ετών. Συγκριτικά, ο ήλιος μας εκτιμάται ότι είναι περίπου 5 δισεκατομμυρίων ετών.


Η Αφροδίτη και ο Δίας
Photo Credit & Copyright: Jimmy Westlake

Οι ουρανό-παρατηρητές σε όλο τον κόσμο είναι σε θέση να παρατηρήσουν ένα ακόμη όμορφο θέαμα το σούρουπο του Σαββάτου, 27 Αυγούστου, καθώς δύο από τα φωτεινότερα ουράνια σώματα θα έχουν μια πολύ στενή συνάντηση.

Ο λόγος για τους πλανήτες Αφροδίτη και Δία, οι οποίοι θα εμφανιστούν πολύ χαμηλά στο δυτικό ουρανό, και θα φαίνονται να είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Δεδομένου ότι αυτή η στενή προσέγγιση θα λάβει χώρα τόσο χαμηλά στον ορίζοντα, οι πλανήτες θα μάχονται τη λάμψη του λυκόφωτος. 

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε κιάλια για να βεβαιωθείτε ότι έχετε την καλύτερη θέα αυτής της ξεχωριστής ουράνιας συνάντησης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου