Το Λευκό Όρος - Mont Blanc
To Λευκό Όρος, στις Άλπεις. Photo Credit: George Mobley |
Οι Άλπεις είναι σύστημα οροσειρών στην Ευρώπη. Χωρίζονται γενικά στις Δυτικές Άλπεις και τις Ανατολικές Άλπεις. Οι Δυτικές Άλπεις εκτείνονται στην Ιταλία, την Γαλλία και την Ελβετία ενώ οι Ανατολικές Άλπεις στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ιταλία, το Λιχτενστάιν, την Σλοβενία και την Ελβετία. Η λέξη Άλπεις σημαίνει βουνά.
Ο Ωρίωνας πάνω από το Σαμονί-Μον Μπλαν (Chamonix-Mont-Blanc). Στο Σαμονί τελέστηκαν οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί το 1924. Ο πληθυσμός της κοινότητας είναι 9.514 άτομα Photo Credit: Arnaud Bachelard |
Η ψηλότερη κορυφή των Άλπεων είναι το Λευκό Όρος (Mont Blanc) με 4.810 μέτρα στα Γαλλοϊταλικά σύνορα. Ανήκει στις Δυτικές Άλπεις. Αποτελεί την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης, ενώ είναι το σύνορο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Η βόρεια πλευρά της κορυφής του Λευκού Όρους και συνεπώς η ίδια η κορυφή είναι τμήμα του χωριού του Σαμονί-Μον Μπλαν (Chamonix-Mont-Blanc).
Το Όρος Έβερεστ - Mount Everest
Το βουνό Έβερεστ. Photo Credit: Andy Chu |
Μία έναστρη νύχτα στο βουνό Έβερεστ. Είναι ορατό το αστρικό σμήνος Ωμέγα Κενταύρου. Photo Credit: Matt Wier |
Το τοπικό του όνομα του βουνού είναι Τσομολάνγκμα (Chomolungma), που στα Θιβετιανά σημαίνει "Θεά Μητέρα της Γης". Πρώτοι που κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή ήταν ο Έντμουντ Χίλαρι (1919-2008) και ο Τένσινγκ Νοργκέι στις 29 Μαΐου του 1953. Ο Κωνσταντίνος Νιάρχος, Έλληνας ορειβάτης, πάτησε στην κορυφή του Έβερεστ στις 13 Μαΐου 1999.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν μετρήσει κάνεις το ψηλότερο σημείο από το κέντρο της Γης και όχι από την επιφάνεια της θάλασσας, τότε το ηφαίστειο Τσιμποράσο (Chimborazo) στην χώρα του Ισημερινού με ύψος από την θάλασσα 6.268 μέτρα είναι κατά 2.168 μέτρα ψηλότερο από το Έβερεστ και αυτό γιατί η Γη δεν είναι τέλεια σφαίρα και τα σημεία κοντά στον ισημερινό είναι πιο μακριά από το κέντρο της Γης από τα σημεία της υπόλοιπης επιφάνειας. Παραδείγματος χάριν η απόσταση από το κέντρο της γης και οποιοδήποτε σημείο στον ισημερινό της Γης με την απόσταση από το κέντρο της Γης και τον βόρειο ή νότιο πόλο είναι περίπου 21,3 χιλιόμετρα μεγαλύτερη (21.300 μέτρα).
Το Όρος Ακονκάγκουα - Aconcagua
To βουνό Ακονκάγκουα. Photo Credit: Unknown |
Το Όρος Ακονκάγκουα (Aconcagua) είναι το ψηλότερο βουνό στην Αμερική με ύψος 6.959 μέτρα. Βρίσκεται στις Άνδεις, στην επαρχία Μεντόσα της Αργεντινής. Το βουνό και η γύρω περιοχή είναι μέρος του Επαρχιακού πάρκου Ακονκάγκουα. Το βουνό έχει μια σειρά από παγετώνες. Ο μεγαλύτερος παγετώνας είναι ο Horcones Ventisquero Inferior με μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων, που κατέρχεται από το νότιο μέτωπο και φτάνει σε υψόμετρο περίπου 3600 μ. κοντά στη κατασκήνωση Κονφλουένσια.
Το Όρος ΜακΚίνλεϊ/Ντενάλι - Mount McKinley/Denali
Ο Γαλαξίας μας και το Βόρειο Σέλας πάνω από το Εθνικό Πάρκο του Ντενάλι. Photo Credit: Daniel A. Leifheit |
Το όρος ΜακΚίνλεϊ ή Ντενάλι βρίσκεται στην Αλάσκα και είναι η ψηλότερη κορυφή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Αμερικής με ύψος 6.194 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Πέντε μεγάλοι παγετώνες κατέρχονται τις πλαγιές του βουνού. Ο παγετώνας Πίτερς (Peters) βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ορεινού όγκου, ενώ ο παγετώνας Μαλντρόου (Muldrow) κατέρχεται από τις βορειοανατολικές πλαγιές. Ακριβώς ανατολικά του Μαλντρόου και εφαπτόμενος στην ανατολική πλευρά του ορεινού όγκου, είναι ο παγετώνας Τραλέικα (Traleika). Ο παγετώνας Ρουθ (Ruth) βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του βουνού και ο παγετώνας Καχίλθα (Kahiltna) καταλήγει στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού.
Το Όρος Κιλιμάντζαρο - Mount Kilimanjaro
Μία βολίδα πάνω από το όρος Κιλιμάντζαρο. Photo Credit: Kwon, O Chul |
Το Κιλιμάντζαρο είναι το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα. Βρίσκεται στην Βορειοδυτική Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό. Αποτελεί μεμονωμένο ηφαιστειογενή ορεινό όγκο με δύο κορυφές. Η Κίμπο (5895 μ.) είναι κρατήρας ηφαιστείου που βαίνει σε οριστική σβέση, η δε Μοβένσι (5.355 μ.) είναι επίσης κρατήρας σβησμένου ηφαιστείου, άλλοτε ψηλότερη που έχασε μέρος του ύψους της από διάβρωση. Και οι δύο αυτές κορυφές καλύπτονται από παγετώνες, που είναι και οι μοναδικοί περί τον Ισημερινό.
Το Όρος Βίνσεν - Vinson Massif
Το Όρος Βίνσεν Photo Credit: Guy Cotter |
Το Όρος Βίνσεν είναι το υψηλότερο βουνό της Ανταρκτικής, στην οροσειρά Σέντινελ των ορέων Έλσγουορθ, στην Τράπεζα πάγου Ρον κοντά στη βάση της χερσονήσου της Ανταρκτικής. Ο ορεινός όγκος βρίσκεται σε απόσταση 1.200 χιλιομέτρων από τον νότιο πόλο με μήκος 21 χιλιόμετρα και πλάτος 13 χιλιόμετρα. Το υψηλότερο σημείο 4.892 μέτρα είναι το όρος Βίνσεν, που ονομάστηκε έτσι το 2006 από τον Καρλ Βίνσεν, μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ από την Τζόρτζια.
Το Όρος Κοσιούσκο - Mount Kosciuszko
Έναστρη νύχτα στο όρος Κοσιούσκο. Photo Credit: Michael Boniwell |
Το Κοσιούσκο βρισκεται στην οροσειρά των Χιονισμένων Όρεων της Νέας Νότιας Ουαλίας, εντός του εθνικού πάρκου του Κοσιούσκο και είναι το υψηλότερο βουνό της Αυστραλίας με υψόμετρο 2.228 μέτρα.
Πιστεύεται ότι οι ιθαγενείς Αβορίγινες είχαν εξερευνήσει και αναρριχηθεί στο βουνό πολύ πριν από τους Ευρωπαίους αποίκους.
Η Ηπειρος Αυστραλια (η πιο σωστα Ωκεανια) συμπαρλαμβανει επισης τη Ν. Ζηλανδια και τα νησιωτικα συμπλεγματα του Ειρηνικου. Το υψηλοτερο βουνο ειναι 3754m στη Νοτιο νησο. Καποιοι γεωγραφοι συμπεριλαμβανουν και την Ινδονησια στην Ωκεανια (αντι στην Ασια) εκει το υψηλοτερο σημειο ειναι 4880m .
ΑπάντησηΔιαγραφή