Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ένας Χριστουγεννιάτικος Κομήτης Θα Φαίνεται Σε Σκοτεινούς Ουρανούς

Ο Κομήτης Lovejoy στις 23 Δεκεμβρίου του 2011.
Photo Credit: Alex Cherney
 

Αν είστε μακριά από τη φασαρία και τα φώτα της πόλης αυτές τις διακοπές, δοκιμάστε την τύχη σας στο να εντοπίσετε ένα αμυδρό κομήτη στο βόρειο ουρανό.

Ο κομήτης Lovejoy C/2014 Q2 είναι ο πέμπτος κομήτης που ανακαλύφθηκε από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Terry Lovejoy. Οι κομήτες είναι τα μόνα αστρονομικά αντικείμενα που ονομάζονται αυτόματα από το πρόσωπο που τους βρήκε και ανακάλυψε.

Ο Lovejoy βρήκε τον κομήτη τον περασμένο Αύγουστο χρησιμοποιώντας ένα 8-ιντσών τηλεσκόπιο. Ήταν περίπου στην ίδια απόσταση από τον ήλιο όπως και η ζώνη των αστεροειδών και βρισκόταν περίπου 420 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Σε αυτή την απόσταση, η φωτεινότητα του κομήτη μετρήθηκε στο μέγεθος 15, το οποίο είναι περίπου 4.000 φορές πιο αμυδρό από ότι το μάτι μπορεί να δει.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες ο κομήτης Lovejoy μας έχει προσεγγίσει και τώρα είναι περίπου 100 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι παρακολουθούν την προσέγγισή του, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια και κιάλια. Και τις τελευταίες μέρες έχει γίνει αρκετά φωτεινός για να τον δείτε με γυμνό μάτι.

Ο κομήτης φαίνεται να λάμπει λίγο πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και η φωτεινότητα του θα πρέπει να συνεχίζει να αυξάνεται ελαφρά καθώς κινείται κοντά στη Γη. Ακόμα κι έτσι, είναι πάντα πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και θα χρειαστείτε υπέροχο σκοτεινό ουρανό μακριά από κάθε φώτα ώστε να έχετε την ευκαιρία να τον δείτε χωρίς τη βοήθεια από κιάλια.

Οι κομήτες είναι απρόβλεπτοι και είναι πάντα δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο φωτεινοί θα μπορούσαν να γίνουν καθώς κατευθύνονται προς τον ήλιο. Το πιο κοντινό σημείο του κομήτη από τον ήλιο θα είναι περίπου 93 εκατομμύρια χιλιόμετρα στις 30 Ιανουαρίου (που είναι περίπου 15 εκατομμύρια χιλιόμετρα πιο κοντά από την Αφροδίτη).

Ο κομήτης Lovejoy θα εμφανιστεί πάνω από τον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός κατά την διάρκεια του Δεκεμβρίου, στη συνέχεια, μετακινείται δίπλα από τον Ωρίωνα στις αρχές Ιανουαρίου και μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου εμφανίζεται πάνω από τον αστερισμό του Ταύρου.

Αυτοί οι αστερισμοί μπορούν να βρεθούν στο βόρειο ουρανό κατά την διάρκεια όλης της νύχτας. Παρά το γεγονός ότι ο κομήτης είναι τόσο εξασθενημένος είναι καλύτερο να αρχίσετε την παρατήρηση περίπου δύο ώρες μετά τη δύση του ηλίου, όταν ο ουρανός είναι ωραίος και σκοτεινός.

Ο κομήτης θα κάνει την πλησιέστερη προσέγγιση του στη Γη στις 7 Ιανουαρίου, σε απόσταση περίπου 75 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο λάμπει ο κομήτης μέχρι τις 25 Δεκέμβρη.

Μετά το φεγγάρι θα αρχίζει να εμφανίζεται στο βόρειο ουρανό, καθιστώντας δυσκολότερο να δείτε τον κομήτη. Δύο εβδομάδες αργότερα, από τις 9 Ιανουαρίου, θα έχετε μια ώρα περίπου σκοτεινού ουρανού για να δείτε τον κομήτη πριν την ανατολή του φεγγαριού.

Εκείνη την εβδομάδα, από 9-16 Ιανουαρίου θα είναι μια καλή περίοδος για να δείτε τον κομήτη, διότι ακόμα κι αν απομακρύνεται από τη Γη θα εξακολουθεί να κατευθύνεται προς τον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι η φωτεινότητα του θα πρέπει να συνεχίζει να αυξάνεται. 

Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, θα ταξιδεύει μεταξύ της Ανδρομέδας και του Περσέα, δύο εξέχοντες αστερισμοί για το βόρειο ημισφαίριο.

Ο κομήτης Lovejoy είναι αχνός για να τον δούμε με γυμνό μάτι, αλλά οι αστροφωτογράφοι έχουν ήδη τραβήξει μερικά καλά πλάνα του κομήτη. Ένα πράγμα που είναι εύκολο να παρατηρήσετε είναι το φωτεινό πράσινο χρώμα του κομήτη.

Photo Credit: Damien Peach/SEN

Αυτός είναι ο τρίτος κομήτης Lovejoy που είναι ορατός γύρω από την περίοδο των Χριστουγέννων. Πέρυσι, ο κομήτης Lovejoy C/2013 R1 φαινόταν ασθενώς από το βόρειο ημισφαίριο όλο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ο τρέχον κομήτης Lovejoy μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως μία αχνή θολή άμορφη μάζα μέσα στη νύχτα, αλλά είναι σε ένα τόσο πλούσιο και ενδιαφέρον μέρος του ουρανού και δεν θα τον ξαναδούμε για άλλα 8.000 χρόνια, οπότε γιατί να μην αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να απολαύσουμε το βραδινό ουρανό αυτά τα Χριστούγεννα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου