Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ο Χειμερινός Νυχτερινός Ουρανός

Photo Credit: Daniel Mcvey

Ένα πράγμα που κάνει τον χειμώνα υπέροχο είναι ο νυχτερινός ουρανός, ο οποίος κρύβει τα πιο όμορφα ουράνια στολίδια και είναι πιο πλούσιος σε λαμπρά αστέρια από κάθε άλλη εποχή. 

Η Μικρή και η Μεγάλη Άρκτος, η Κασσιόπη, η Ανδρομέδα, ο Περσέας, ο Ηνίοχος, ο Πήγασος, ο Ταύρος, οι Δίδυμοι, ο Μικρός Κύων και ο μεγαλοπρεπής Ωρίωνας είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς αστερισμούς που μπορούμε να θαυμάσουμε μία κρύα νύχτα του Δεκέμβρη.

Photo Credit: Daniel Mcvey

Το Χειμερινό Τρίγωνο είναι ένας εντυπωσιακός αστερισμός, αν και όχι επίσημος, ορατός με γυμνό μάτι. Αποτελείται από τα εξής τρία αστέρια: τον Betelgeuse του Ωρίωνα, τον Προκύων του Μικρού Κυνός και τον Σείριο του Μεγάλου Κυνός.

O Betelgeuse εντοπίζεται εύκολα, όντας ο ώμος του Ωρίωνα, πάνω δεξιά,
ο Προκύων είναι αριστερά και κάτω χαμηλά βρίσκεται ο Σείριος.
Photo Credit:  Tamas Ladanyi/ladanyi.csillagaszat.hu

Αν τραβήξουμε μία νοητή διαγώνια γραμμή από τον Betelgeuse του Ωρίωνα προς τα πάνω αριστερά, θα οδηγηθούμε στον αστερισμό των Διδύμων. Πιο συγκεκριμένα, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης, είναι τα πρώτα αστέρια του αστερισμού που συναντούμε!

Αν πάλι φανταστούμε μία νοητή διαγώνια γραμμή από τον Μπελλατρίξ, τον άλλο ώμο του Ωρίωνα, προς τα πάνω δεξιά, θα βρούμε το αστέρι Aldebaran, το κόκκινο μάτι του αστερισμού του Ταύρου.

Photo Credit: Larry Andreasen

Το Χειμερινό Εξάγωνο ή Χειμερινός Κύκλος είναι ένας αστερισμός υπό τη μορφή ενός εξαγώνου με κορυφές τα εξής αστέρια: τον Rigel του Ωρίωνα, τον Aldebaran ή Λαμπαδία του Ταύρου, την Αίγα του Ηνίοχου, τον Πολυδεύκη των Διδύμων, τον Προκύων του Μικρού Κυνός, και τον Σείριο του Μεγάλου Κυνός. Είναι στην Βόρεια Ουράνια Σφαίρα. Στις περισσότερες περιοχές της Γης (εκτός από το Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας και το νότιο τμήμα της Χιλής και της Αργεντινής και νοτιότερα), αυτός ο αστερισμός είναι σε περίοπτη θέση στον ουρανό από περίπου τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Στην τροπική ζώνη και στο νότιο ημισφαίριο, αυτός ο αστερισμός (ονομαζόμενος "καλοκαιρινό εξάγωνο") μπορεί να επεκταθεί με το λαμπρό αστέρι Κάνωπος, α Τρόπιδος.

Photo Credit: awaken-yourself, Tumblr.com

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου