Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Σήμερα Η Δοκιμαστική Πτήση Του Orion

Photo Credit: NASA

Ακυρώθηκε η χθεσινή δοκιμαστική πτήση που είχε προγραμματιστεί για το Orion και μεταφέρθηκε για σήμερα, 5 Δεκεμβρίου, μετά από μία σειρά από ατυχή γεγονότα.

To Orion είχε προγραμματιστεί να εκτοξευθεί την Πέμπτη (4 Δεκεμβρίου) στις 07:05 π.μ. EST, δηλαδή 14:05 ώρα Ελλάδος, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στον σταθμό της Πολεμικής Αεροπορίας της Φλόριντα σε μια μη επανδρωμένη αποστολή που ονομάζεται Δοκιμαστική Πτήση Εξερεύνησης-1 (Exploration Flight Test, EFT-1). 

Δεν πήγαν όλα όμως σύμφωνα με το σχέδιο, αφού κατά την πρώτη προγραμματισμένη δοκιμή ένα σκάφος εισήλθε κοντά στο πεδίο εκτόξευσης με αποτέλεσμα να ακυρωθεί και να μεταφερθεί για τις 7:17 π.μ. EST, δηλαδή 14:17 ώρα Ελλάδος. Αυτή την φορά όμως δεν βοήθησε ο καιρός, αφού οι ριπές ανέμου υπερέβαιναν το όριο ταχύτητας. Η δοκιμή ξανά ακυρώθηκε και μεταφέρθηκε για τις 7:55 π.μ. EST, δηλαδή 14:55 ώρα Ελλάδος, που όμως, οι καιρικές συνθήκες συνέχισαν να παραμένουν άσχημες. Η τέταρτη προσπάθεια προγραμματίστηκε για τις 8:26 π.μ. EST, δηλαδή 15:26 ώρα Ελλάδος, της ίδιας ημέρας. Αυτή την φορά το πρόβλημα ήταν τεχνικό, αφού μία βαλβίδα καυσίμων και μία διαρροής δεν είχαν κλείσει. Ακολούθησε η πέμπτη και τελευταία προσπάθεια εκτόξευσης της χθεσινής ημέρας, που είχε προγραμματιστεί για τις 9:44 π.μ. EST, δηλαδή 16:44 ώρα Ελλάδος, που όμως ακυρώθηκε για πολλοστή φορά αφού υπήρξε ένα άλλο τεχνικό πρόβλημα.

Τελικά, η εκτόξευση προγραμματίστηκε για σήμερα, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, στις 7:05 π.μ. EST, δηλαδή 14:05 ώρα Ελλάδος. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η κάψουλα θα φύγει 3.600 μίλια (5.800 χιλιόμετρα) από τη Γη και θα γυρίσει πίσω στο σπίτι, για να δοκιμαστούν η θερμική ασπίδα του Orion, τα ηλεκτρονικά συστήματα και άλλα συστήματα.

Η δοκιμαστική πτήση EFT-1 θα σηματοδοτήσει την πιο μακρινή διαδρομή οχήματος ανθρώπινης διαστημικής πτήσης από το 1972, όταν η τελευταία αποστολή Apollo της NASA πέταξε στο φεγγάρι και επέστρεψε στη Γη. Αλλά ο οργανισμός προβλέπει ότι το Orion θα ταξιδέψει ακόμα πιο μακριά - σε αστεροειδείς κοντά στη Γη και, τελικά, στον Άρη.

Δείτε Την Ζωντανή Κάλυψη Εδώ (LIVE): http://www.nasa.gov/nasatv
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου