Photo Credit: NASA |
To Orion έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί την Πέμπτη (4 Δεκεμβρίου) στις 07:05 π.μ. EST, δηλαδή 14:05 ώρα Ελλάδος, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στον σταθμό της Πολεμικής Αεροπορίας της Φλόριντα σε μια μη επανδρωμένη αποστολή που ονομάζεται Δοκιμαστική Πτήση Εξερεύνησης-1 (Exploration Flight Test, EFT-1). Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η κάψουλα θα φύγει 3.600 μίλια (5.800 χιλιόμετρα) από τη Γη και θα γυρίσει πίσω στο σπίτι, για να δοκιμαστούν η θερμική ασπίδα του Orion, τα ηλεκτρονικά συστήματα και άλλα συστήματα.
Photo Credit: NASA |
Η δοκιμαστική πτήση EFT-1 θα σηματοδοτήσει την πιο μακρινή διαδρομή οχήματος ανθρώπινης διαστημικής πτήσης από το 1972, όταν η τελευταία αποστολή Apollo της NASA πέταξε στο φεγγάρι και επέστρεψε στη Γη. Αλλά ο οργανισμός προβλέπει ότι το Orion θα ταξιδέψει ακόμα πιο μακριά - σε αστεροειδείς κοντά στη Γη και, τελικά, στον Άρη.
Photo Credit: NASA |
H NASA και άλλοι οργανισμοί διαστήματος έχουν μάθει πολλά από την εμπειρία των αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών. Αλλά πολύ περισσότερη έρευνα θα απαιτηθεί πριν η NASA μπορέσει να πατήσει το πόδι της στον Άρη, κάτι που ο οργανισμός ελπίζει να κάνει μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες περίπου, δήλωσαν οι ειδικοί
Οι δραστηριότητες αυτές θα λαμβάνουν χώρα πιο έξω, από τον χώρο Γης-Σελήνης, δήλωσε ο Jason Crusan, διευθυντής των προηγμένων συστημάτων εξερεύνησης της NASA, και θα διερευνήσει μια σειρά από τεχνολογίες και τεχνικές, συμπεριλαμβανομένου του πώς να σχεδιαστούν ενότητες κατοικήσιμες για το μακρύ ταξίδι στον Άρη (τέτοιες μονάδες θα συνδεθούν στο διαστημικό σκάφος Orion, το οποίο είναι φτιαγμένο κυρίως για να μεταφέρει τους αστροναύτες στο διάστημα και να τους φέρνει πίσω στη Γη), πώς να εκτελέσουν διαστημικούς περιπάτους μακριά από τη Γη, και τα πιο αποτελεσματικά συστήματα προώθησης για ταξίδια στο βαθύ διάστημα.
Ενώ τα παραδοσιακά χημικά συστήματα προώθησης έχουν πάει ρομπότ της NASA, όπως το Curiosity, στον Άρη, μια προσπάθεια επανδρωμένης εξερεύνησης θα απαιτήσει ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα για να μεταφέρει πολύ βαρύτερα φορτία, δήλωσε ο Τζέιμς Reuther, αναπληρωτής συνεργάτης διαχειριστή για διαστημική τεχνολογία της NASA.
Η διαστημική υπηρεσία εποφθαλμιά έτσι στην ηλιακή ηλεκτρική προώθηση (SEP), η οποία χρησιμοποιεί την ενέργεια από τον ήλιο για να επιταχύνει τα ιόντα από το πίσω μέρος ενός διαστημικού σκάφους, δημιουργώντας ώθηση. Η τεχνολογία SEP είναι ήδη σε λειτουργία - δίνει ενέργεια στην αποστολή Dawn της NASA στην ζώνη των αστεροειδών, για παράδειγμα - αλλά θα πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά για να βοηθήσει στην επανδρωμένη εξερεύνηση του Άρη, είπε ο Reuther.
Photo Credit: NASA |
Μετά από την σημερινή πτήση, το Orion δεν θα ξεκινήσει ξανά μέχρι το 2018, όταν η κάψουλα θα κάνει την "βόλτα" της γύρω από το φεγγάρι με την μη επανδρωμένη αποστολή εξερεύνησης EFT-1. Η NASA θέλει το πρώτο πλήρωμα της αποστολής, το οποίο έχει προγραμματιστεί για το 2021, να λάβει αστροναύτες για να επισκεφθούν ένα αστεροειδή σε σεληνιακή τροχιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου