Η Ανατολή του Σκορπιού Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography |
Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία του αστερισμού του Σκορπιού είναι ότι είναι από τους λίγους αστερισμούς που το σχήμα του μοιάζει πραγματικά με την μορφή που αναπαριστά. Αν ενώσουμε τα λαμπρά του αστέρια, θα συνθέσουμε την μορφή ενός σκορπιού με γυριστή ουρά, έτοιμος να κεντρίσει. Βρίσκεται ολόκληρος στο Νότιο Ημισφαίριο, ανάμεσα στον αστερισμό του Ζυγού από δυτικά και τον αστερισμό του Τοξότη από τα ανατολικά. Παρόλα αυτά είναι ορατός στο σύνολο του από την Ελλάδα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού αργά την νύχτα.
Ο Αντάρης, το σφαιρικό σμήνος αστέρων Μ4 και ο Al Niyat ή αλλιώς σ του Σκορπιού. Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography |
Στην Αρχαία Ελλάδα ο Σκορπιός ήταν πολύ μεγαλύτερος από ότι σήμερα, διότι περιελάμβανε τα νύχια του Σκορπιού τα οποία σήμερα αποτελούν μέρος του Ζυγού. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Σκορπιός ήταν αυτός που σκότωσε τον ξακουστό κυνηγό Ωρίωνα!! Ο Ωρίωνας ήταν ο δυνατότερος κυνηγός του κόσμου. Μία φορά καυχήθηκε στην θεά του κυνηγιού, την Άρτεμη, ότι θα μπορούσε να σκοτώσει οποιοδήποτε πλάσμα πάνω στην Γη. Τότε έγινε ένας μεγάλος σεισμός και η Γη άνοιξε, από μέσα ξεπρόβαλε ένας σκορπιός, ο οποίος κέντρισε θανάσιμα τον Ωρίωνα. Οι Θεοί δείχνοντας οίκτο, τοποθέτησαν τον Ωρίωνα και τον Σκορπιό αντίθετα στον ουρανό. Έτσι ο Ωρίωνας χάνεται στην Δύση όταν ο Σκορπιός προβάλλει στην Ανατολή.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου