Αυτός ο νέος αστρικός χάρτης απεικονίζει 219 εκατομμύρια αστέρια στο Γαλαξία μας, όπως φαίνονται από τη Γη. Photo Credit: Hywel Farnhill, University of Hertfordshire |
Έχετε ποτέ κοιτάξει πάνω και αναρωτηθεί πόσα αστέρια είναι εκεί έξω στον νυχτερινό ουρανό και από που όλα αυτά τα αστέρια προέρχονται;
Τώρα, οι αστρονόμοι έχουν πραγματικά υπολογίσει κάθε ένα σπινθηροβόλο αστέρι ορατό από τους νυχτερινούς ουρανούς της Γης - και ο αριθμός είναι εκπληκτικός. Χρησιμοποιώντας το γιγαντιαίο 2,5 μέτρων γυάλινο "μάτι" του τηλεσκοπίου Ισαάκ Νεύτωνα στα Κανάρια Νησιά, οι αστρονόμοι συναρμολογούν το διάγραμμα τους, το οποίο περιλαμβάνει τον εκπληκτικό αριθμό 219 εκατομμυρίων μεμονωμένων άστρων.
Συναθροίζοντας πάνω από δέκα χρόνια παρατηρήσεων, ο νέος τεράστιος κατάλογος απεικονίζει τα πιο αμυδρά άστρα μέχρι του 20ου μεγέθους, τα οποία είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο αμυδρά από ότι μπορεί να δει κανείς με το γυμνό ανθρώπινο μάτι.
Η παραπάνω εικόνα είναι στην πραγματικότητα ένα μικρό τμήμα αυτής της νέας γαλαξιακής έρευνας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Geert Barentsen του Πανεπιστημίου του Hertfordshire στο Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουν ότι θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την περίπλοκη δομή του Γαλαξία μας.
Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography |
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο κατάλογος αυτός αντιπροσωπεύει μόνο μια περιορισμένη θέα από τη Γη. Δεδομένου ότι ο πλανήτης μας είναι ενσωματωμένος σε έναν από τους εξωτερικούς βραχίονες του Γαλαξία μας, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες έτη φωτός αερίων και σκόνης που μας εμποδίζουν από το να δούμε τα δεκάδες δισεκατομμύρια περισσότερα αστέρια από την άλλη πλευρά του γαλαξία.
Γαλαξιακές Συγκρούσεις
Εν τω μεταξύ, μια άλλη νέα ανακάλυψη που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι ο Γαλαξίας μας, και όλοι οι άλλοι σπειροειδείς γαλαξίες στο σύμπαν, μπορεί να έχουν τις ρίζες τους σε αρχαίες συγκρούσεις μεταξύ μικρότερων γαλαξιών.
Το NGC 2623 είναι στην πραγματικότητα δύο γαλαξίες που συγχωνεύονται! Το ζευγάρι βρίσκεται περίπου 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά προς τον αστερισμό του Καρκίνου. (Γαλαξίες: http://nightskygreece.blogspot.gr/p/blog-page_9.html ) |
Μέχρι τώρα, μία κύρια θεωρία γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1970 είχε προτείνει ότι οι συγχωνευμένοι γαλαξίες σχηματίζουν ελλειπτικά σχήματα καθώς οι ίδιοι βίαια κανιβαλίζονται.
Αλλά τώρα νέες προσομοιώσεις υπερυπολογιστών, σε συνδυασμό με παρατηρήσεις 37 γαλαξιών που παρατηρήθηκαν κατά την συγχώνευση, δείχνουν σαφώς νέφη αερίου να συγκεντρώνονται σε διαφορετικά σχήματα δίσκου - ένα πρώιμο σημάδι του σχηματισμού του δίσκου του γαλαξία.
Πηγαίνετε έξω από τα όρια της πόλης οποιαδήποτε καθαρή καλοκαιρινή νύχτα και θα μπορέσετε να δείτε τον Γαλαξία μας να απλώνεται πάνω από το κεφάλι σας. Εμφανίζεται ως μια λαμπερή ζώνη φωτός και μοιάζει με την μορφή ενός γιγάντιου ανεμόμυλου με σπειροειδείς βραχίονες να ρέουν προς τα έξω.
Photo Credit: Γιώργος Καραμποτάκης |
Οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι ότι ο Γαλαξίας μας μπορεί να αποτελεί το σπίτι σε 300 δισεκατομμύρια ήλιους.
Και τώρα αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι περισσότερες συγκρούσεις γαλαξιών στο κοντινό σύμπαν, αυτές εντός 40-600 εκατομμυρίων έτη φωτός από τη Γη, καταλήγουν στους λεγόμενους δίσκους γαλαξιών που περιλαμβάνουν σπείρες σαν το δικό μας Γαλαξία.
Δείτε Μόνοι Σας
Ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ καλός μήνας για να εξοικειωθούμε με την δική μας πατρίδα αστέρων, τον Milky Way. Ο νυχτερινός ουρανός είναι απόλυτα προσανατολισμένος στο Βόρειο Ημισφαίριο για βραδινή θέα του γαλαξία, ιδιαίτερα του κέντρου του πυρήνα του.
Για να έχετε καλύτερη θέα, περάστε πέρα από τα όρια της πόλης μακριά από τα φώτα, και κατευθυνθείτε προς την ύπαιθρο.
Κοιτώντας προς το χαμηλό νοτιοδυτικό ουρανό, ο αστερισμός του Τοξότη δείχνει το κέντρο του γαλαξία, που βρίσκεται περίπου 28.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.
Το φωτεινότερο αστέρι στο χαμηλό νοτιοδυτικό ουρανό το βράδυ είναι ο ερυθρός Αντάρης, και ανατολικά από αυτό θα βρείτε μία εύκολη στην εντόπιση ομάδα αστέρων στο σχήμα τσαγιέρας - αυτό σηματοδοτεί την καρδιά του Τοξότη. Ακόμη και για τους έμπειρους παρατηρητές, ο εντοπισμός της φιγούρας ενός κενταύρου χρειάζεται κάποια φαντασία, ενώ η γνωστή μορφή της τσαγιέρας είναι μάλλον πιο εύκολο να βρεθεί.
Ο Γαλαξίας μας και ο αστερισμός του Τοξότη σε σχήμα τσαγιέρας (χαμηλά δεξιά). Photo Credit: Δημήτρης Μάλλιαρης |
Ο Γαλαξίας μας φαίνεται σαν ατμός που βγαίνει από το στόμιο της τσαγιέρας. Και αν χρησιμοποιήσετε κιάλια, όλη αυτή η περιοχή είναι πλούσια με αστρικά κοσμήματα για να τα ανακαλύψετε.
Μερικά από τα κύρια αξιοθέατα στον Τοξότη είναι τα πολυάριθμα πολύχρωμα νέφη αερίων, ή γιγάντια εργοστάσια αστέρων, διάσπαρτα μέσα σε έναν από τους σπειροειδείς βραχίονες του Γαλαξία μας. Αυτά τα νεφελώματα είναι το σπίτι σε εκατοντάδες νεογέννητα άστρα, ακόμα τυλιγμένα στις θερμές αέριες κουβέρτες τους.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: Night Sky Greece, https://www.facebook.com/nightskygreece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου