Τα νέα είναι καλά: Ο κόσμος ευτυχώς δεν θα τελειώσει την Κυριακή, όταν ένας αστεροειδής με το παρατσούκλι "Pitbull" θα περάσει πολύ κοντά από την Γη. Αλλά ο αστεροειδής 2014 RC θα παράσχει ουράνιο θέαμα για τους οπαδούς των ουράνιων περασμάτων.
Ανακαλύφθηκε από δύο διαφορετικές ομάδες παρατηρητηρίων στις 31 Αυγούστου, ο 20 μέτρων διαστημικός βράχος θα περάσει πιο κοντά στη Γη στις 18:18 UTC, άρα 21:18 ώρα Ελλάδος, στις 7 Σεπτεμβρίου, πάνω από τη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τη NASA. Στο πιο κοντινό του σημείο, ο διαστημικός βράχος θα απέχει περίπου 25.000 μίλια (40.000 χιλιόμετρα), το ένα δέκατο της απόστασης μας από το φεγγάρι.
Ο αστεροειδής θα περάσει οριακά ακριβώς έξω από το τροχιακό ύψος των γεωσύγχρονων δορυφόρων. Δεν συνέβη το ίδιο με ένα άλλο κοσμικό στενό πέρασμα, όταν ο αστεροειδής DA14 μας επισκέφτηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2013. Ο αστεροειδής σε μέγεθος γραφείου πέρασε γρήγορα δίπλα από την Γη, τόσο κοντά όσο είναι τα 17.168 μίλια (27.630 χιλιόμετρα), άρα και ανάμεσα στις τροχιές πολλών δορυφόρων επικοινωνίας.
"Αν και αυτό το ουράνιο σώμα δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τη Γη ή τους δορυφόρους, η στενή προσέγγιση του δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για τους ερευνητές να παρατηρήσουν και να μάθουν περισσότερα σχετικά με τους αστεροειδείς," ανέφερε σε δήλωσή της η διαστημική υπηρεσία. Οι αστρονόμοι θα παρακολουθήσουν τον δορυφόρο για πιθανότητες μετέπειτα χτυπήματος με τη Γη.
Στο πιο φωτεινό του σημείο, ο Pitbull θα φτάσει το μέγεθος 11,5, που σημαίνει ότι θα είναι ορατός μόνο μέσα από ερασιτεχνικά τηλεσκόπια με κάτοπτρα τουλάχιστον μεσαίου μεγέθους (6 έως 8 ίντσες, ή 15 έως 20 εκατοστά).
Ωστόσο, όλοι σε όλο τον κόσμο μπορούν να συμμετέχουν στην προβολή της NASA και του Slooh καθώς θα εκπέμπουν ζωντανά σε απευθείας σύνδεση την κοντινή προσέγγιση του αστεροειδή το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, με ένα μοναδικό live show στο Slooh.com, δωρεάν για το κοινό, ξεκινώντας στις 02:00 UTC (7/9), άρα 05:00 (7/9) ώρα Ελλάδος.
Ευτυχώς, οι αστρονόμοι έχουν αποκλείσει κάθε πιθανότητα σύγκρουσης με τον Pitbull για το άμεσο μέλλον. Ωστόσο, αν ποτέ χτυπούσε τη Γη, οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες από αυτές που είδαμε στην πόλη της Σιβηρίας Chelyabinsk πέρυσι. Αυτός ο απροσδόκητος αστεροειδής ήταν περίπου 20 μέτρα σε διάμετρο και εξερράγη 18 μίλια (29 χιλιόμετρα) πάνω από τη Σιβηρία, απελευθερώνοντας ισοδύναμη ενέργεια με πάνω από 20 ατομικές βόμβες (περίπου 460 χιλιάδες τόνους ΤΝΤ).
Το συμβάν της Σιβηρίας προκάλεσε πάνω από χίλιους τραυματισμούς, κατέστρεψε χιλιάδες κτίρια, και γκρέμισε αμέτρητα παράθυρα λόγω του ωστικού κύματος της τελευταίας έκρηξης.
Πάνω από 11.000 αντικείμενα κοντά στη Γη έχουν ανακαλυφθεί και παρακολουθούνται από τη NASA ως δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου