Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Διαστημόπλοιο Προσεδαφίζεται Σε Κομήτη

Το διαστημόπλοιο θα πρέπει να παλέψει με τα φαράγγια, τους βράχους 
και τους λόφους στην επιφάνεια του κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko (όπως φαίνεται εδώ).
Photo Credit: ESA/ROSETTA/MPS FOR OSIRIS TEAM MPS/UPD
/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Το διαστημικό σκάφος Rosetta ήταν σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko από τον Αύγουστο, και θα γράψει ιστορία όταν το διαστημόπλοιο του σε μέγεθος πλυντηρίου, Philae, πατήσει πάνω στον κομήτη στις 12 Νοεμβρίου 15:35 GMT, δηλαδή 17:35 ώρα Ελλάδος.

Ο διαχωρισμός των διαστημόπλοιων έχει προγραμματιστεί περίπου στις 9:03 GMT, δηλαδή 11:03 ώρα Ελλάδος, και η επαφή με την επιφάνεια του κομήτη θα πρέπει να ακολουθήσει περίπου επτά ώρες αργότερα, στις 16:02 GMT, δηλαδή 18:02 ώρα Ελλάδος.

Άλλα διαστημικά σκάφη έχουν κάνει επαφές με κομήτες πριν, αλλά μόνο ως συγκρούσεις, ουσιαστικά προσγειώσεις πρόσκρουσης όπως το Deep Impact που συγκρούστηκε σε ένα κομήτη το 2005. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μια αποστολή προσπαθεί με μαλακό τρόπο να προσεδαφιστεί σε ένα κομήτη, επιτρέποντας του να λειτουργήσει ευαίσθητα επιστημονικά όργανα και θα αποτελέσει μόνο το όγδοο σώμα στο ηλιακό σύστημα που πρόκειται να προσγειωθεί.

Το διαστημικό σκάφος έχει περάσει τους τελευταίους μήνες ψάχνοντας ένα κατάλληλο χώρο προσεδάφισης, καθώς δημιούργησε ένα εκπληκτικό πορτρέτο του 2,5 μιλίων σε εύρος (4 χιλιομέτρων) παγωμένου επισκέπτη στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Φωτογραφίες του κομήτη από την Rosetta έχουν αποκαλύψει εντυπωσιακά απόκρημνα φαράγγια, πανύψηλους βράχους και ακανόνιστες πέτρες όλων των μεγεθών σκορπισμένα σε όλη την άγονη επιφάνεια του.

Μετά από εβδομάδες μελετώντας προσεκτικά πιθανές περιοχές προσεδάφισης, οι επιστήμονες της αποστολής επέλεξαν μία λιγότερο επικίνδυνου εδάφους και μεγαλύτερου επιστημονικού δυναμικού.

Γνωστή ως Agilkia, η περιοχή προσεδάφισης πήρε το όνομά της από ένα νησί στον ποταμό Νείλο στη νότια Αίγυπτο, και βρίσκεται στο «κεφάλι» του - σε σχήματος πάπιας - κομήτη.

Οι αστρονόμοι είναι ενθουσιασμένοι που ο Philae θα φθάσει στην επιφάνεια και θα τρυπήσει τον κομήτη, που απέχει 311.000.000 μίλια (500 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη και θεωρείται ότι περιέχει υλικό που έχει απομείνει από την προέλευση του ηλιακού συστήματος, περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) έχουν περιγράψει την κάθοδο και την προσεδάφιση του Philae ως τις "επτά ώρες τρόμου" τους, μία σαφή αναφορά στα "επικίνδυνα επτά λεπτά τρόμου" της NASA, όταν το Curiosity προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Αύγουστο του 2012.

 Δείτε παρακάτω την ζωντανή κάλυψη της προσεδάφισης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Το Philae αποκολλάται από την Rosetta που είναι σε τροχιά περίπου 18,6 μίλια (30 χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια του κομήτη. Θα αρχίσει την κάθοδο του την Τετάρτη στις 8:35 GMT, δηλαδή 10:35 ώρα Ελλάδος. Εμείς εδώ στη Γη δεν θα ξέρουμε αν το όχημα προσεδάφισης απελευθερώθηκε με επιτυχία για άλλα 28 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, όταν το σήμα του φτάσει στη Γη.

Περίπου 40 λεπτά μετά την απελευθέρωση του Philae, το μητρικό διαστημόπλοιο Rosetta θα κάψει ωθητικά καύσιμα με εντολή από το κέντρο ελέγχου της αποστολής στο Darmstadt της Γερμανίας, έτσι ώστε να μπορεί να ανέβει σε μια υψηλότερη τροχιά για να παρακολουθήσει την παράσταση, καθώς το Philae κατεβαίνει.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών της καθόδου, τα όργανα του Philae θα είναι απασχολημένα τραβώντας εικόνες του κομήτη αποκάτω και μετρώντας την δραστηριότητα στην επιφάνεια του κομήτη.

Μέχρι τις 10:53 GMT, δηλαδή 12:53 ώρα Ελλάδος, το Philae θα είναι μεταξύ 17 και 6,2 μίλια (10 χιλιόμετρα περίπου) πάνω από την επιφάνεια του κομήτη, κατεβαίνοντας με ένα χαλαρό ρυθμό 2,2 μίλια ανά ώρα (3,6 χιλιόμετρα ανά ώρα). Θα επιχειρήσει να ανοίξει ραδιοφωνική επαφή με το μητρικό της διαστημόπλοιο, την Rosetta, και να μεταδώσει τα πρώτα του στοιχεία καθώς πλησιάζει, συμπεριλαμβανομένων εικόνων και δεδομένων που περιγράφουν την επιφάνεια του κομήτη.

Η Επαφή Με Την Επιφάνεια Του Κομήτη

Το Philae θα διαχωριστεί από το διαστημικό σκάφος Rosetta και θα "πατήσει" στην επιφάνεια του κομήτη.
Photo Credit: ESA/ATG MEDIALAB

Οι τελικοί ελιγμοί θα φέρουν το όχημα προσεδάφισης στην επιφάνεια, στην στοχευμένη τοποθεσία, την περιοχή Agilkia. Το μεγάλο άγνωστο: Μπορεί να υπάρξουν μικρές πέτρες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν και να αναποδογυρίσουν το Philae καθώς προσγειώνεται; Επίσης, αν η βαρύτητα είναι πολύ χαμηλής ισχύος (λόγω του περίεργου σχήματος του κομήτη), το όχημα προσεδάφισης μπορεί να έχει δύσκολο έργο για την εξασφάλιση του ίδιου στο έδαφος με τις άγκυρες και τα καμάκια του.

Εμείς εδώ στη Γη θα μπορούμε να ξέρουμε αν το Philae προσεδαφίστηκε με ασφάλεια από τις 16:02 GMΤ, δηλαδή 18:02 ώρα Ελλάδος.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου