Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Το Θερινό Τρίγωνο


Το περίφημο Θερινό Τρίγωνο είναι ένας αστερισμός που περιλαμβάνει ένα νοητό τρίγωνο στην ουράνια σφαίρα του Βόρειου Ημισφαιρίου. Οι κορυφές του αποτελούνται από τα αστέρια: Αλτάιρ (Altair) του Αετού, Βέγα (Vega) της Λύρας και Ντενέμπ (Deneb) του Κύκνου. 

O Αλτάιρ είναι το φωτεινότερο αστέρι στον αστερισμό του Αετού και το δωδέκατο φωτεινότερο αστέρι στον ουρανό, είναι πρώτου μεγέθους. Ο Βέγας είναι το κύριο αστέρι της Λύρας και αποκαλείται συχνά Άρπα. Είναι πρώτου μεγέθους αστέρι και το πέμπτο σε φωτεινότητα στον νυχτερινό ουρανό. Το λαμπρότερο αστέρι του Κύκνου, ο Ντενέμπ είναι πρώτου μεγέθους. Βρίσκεται αρκετά μακρύτερα από ότι τα περισσότερα λαμπρά άστρα. Είναι εξαιρετικά φωτεινό, περίπου 60.000 φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο.

Κοντά στα μεσάνυχτα το Θερινό Τρίγωνο βρίσκεται εικονικά αποπάνω από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αλλά και κατά την περίοδο της άνοιξης νωρίς το πρωί στα ανατολικά. Το φθινόπωρο το Θερινό Τρίγωνο φαίνεται το βράδυ στα δυτικά, μέχρι τον Νοέμβριο. Στο Νότιο Ημισφαίριο φαίνεται ανάποδα και χαμηλά στον ουρανό κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Ο όρος διαδόθηκε στην δεκαετία του 1950, ενώ το όνομα μπορεί να βρεθεί σε οδηγούς αστερισμών ήδη από το 1913.

Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου