Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Κασσιόπη: Η Ματαιόδοξη Βασίλισσα


Ο αστερισμός της Κασσιόπης βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στερεώματος, ανάμεσα στους αστερισμούς του Κηφέα και της Ανδρομέδας. Το σχήμα της Κασσιόπης είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μεταξύ των αστερισμών, ένα ευκρινές W που σχηματίζεται από τα πέντε κύρια άστρα της. Στο μεγαλύτερο μέρος του Βορείου Ημισφαιρίου η Κασσιόπη είναι αειφανής, δηλαδή βρίσκεται πάντα πάνω από τον ορίζοντα.

Ο αστέρας α Κασσιόπης είναι και ο φωτεινότερος του αστερισμού. Είναι γνωστός με το όνομα Σεντίρ (Sherdir) και είναι τα υπολείμματα ενός άστρου που εξερράγη πριν από τρεις περίπου αιώνες. Είναι μία πολύ ισχυρή πηγή ραδιοκυμάτων. Ο β Κασσιόπης ονομάζεται Καφ (Caph). Ο γ Κασσιόπης έχει φασματικό τύπο Β0 IV, δηλαδή κυανός υπογίγαντας. Ο δ Κασσιόπης είναι γνωστός ως Ρουχμπά (Ruchbah). Ο ι Κασσιόπης είναι ένας τριπλός αστέρας που απέχει από την Γη 140 έτη φωτός.

Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Κηφέας ήταν βασιλιάς της Αιθιοπίας, η Κασσιόπη η βασίλισσα του και η Ανδρομέδα η κόρη τους. Η βασίλισσα Κασσιόπη ήταν πολύ ματαιόδοξη, της άρεσε να κάθεται μπροστά από τον καθρέφτη της και να χτενίζει τα μακρυά μαλλιά της. Κάποτε καυχήθηκε ότι ξεπερνούσε σε ομορφιά τις ωραιότατες νύμφες της θάλασσας, τις Νηρηίδες. Όταν το έμαθαν αυτές ταράχτηκαν. Μία από αυτές η Αμφιτρίτη, σύζυγος του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα, του ζήτησε να τιμωρήσει την Κασσιόπη για την ματαιοδοξία της, πράγμα που εκείνος έκανε. Έστειλε το Κήτος, ένα φοβερό θαλάσσιο τέρας, να σπείρει την καταστροφή στο βασίλειο του Κηφέα και της Κασσιόπης. Η μόνη λύση για το βασιλικό ζεύγος ήταν να προσφέρουν την κόρη τους, Ανδρομέδα, ως θυσία στο τέρας. Έτσι την αλυσόδεσαν στα βράχια να περιμένει το τέλος της, που λίγο αργότερα απέτρεψε ο ήρωας Περσέας εξολοθρεύοντας το τέρας.

Επειδή η τιμωρία της Κασσιόπης δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί, όταν πέθανε τοποθετήθηκε ως αστερισμός στον ουρανό κοντά στον Πολικό Αστέρα. Καθισμένη εκεί στην καρέκλα της και χτενίζοντας τα μαλλιά της, είναι καταδικασμένη να κάνει κύκλους στην αιωνιότητα, βρισκόμενη συχνά κρεμασμένη ανάποδα με τον πλέον ανάρμοστο τρόπο.

Photo Credit: Κονσταντίνος Βασιλακάκος, Konstantinos Basilakakos Photography

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου