Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Αστεροειδής Επιδεικνύει Αρχαίο Μυστήριο



Το ηλιακό μας σύστημα είναι γεμάτο από παράξενα αντικείμενα. Ένας συγκεκριμένος αστεροειδής που ονομάστηκε 624 Έκτορας, ο μεγαλύτερος γνωστός "Τρωικός" αστεροειδής, παίρνει το βραβείο. 

Τρωικοί χαρακτηρίζεται μια μοναδική φυλή αστεροειδών που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μελετηθούν επειδή είναι αρκετά ελαφροί, μικροί και έχουν τροχιά 60 μοίρες μπροστά και 60 μοίρες πίσω από τον πλανήτη Δία. Ο Δίας και ο 624 Έκτορας ακολουθούν τροχιές περίπου 483 εκατομμύρια μίλια (778.000.000 χιλιόμετρα) μακριά από τον ήλιο, περίπου πέντε φορές πιο μακριά από τον ήλιο από ότι είναι η Γη. 

Αστρονόμοι του Ινστιτούτου SETI αναφέρουν ότι όχι μόνο ο αστεροειδής έχει ένα περίεργο σχήμα φιστικιού και επιδεικνύει το δικό του δορυφόρο, αλλά μπορεί κιόλας να έχει γεννηθεί από μια αρχαία, απίθανη σύγκρουση μεταξύ δύο παγωμένων αστεροειδών. 

Οκτώ χρόνια επίπονης παρατήρησης, που διεξάχθηκαν στο Παρατηρητήριο Keck που βρίσκεται στη Χαβάη, τελικά μπόρεσαν να αποκαλύψουν ότι ένας 7,5-μιλίων-εύρους (12 χιλιομέτρων) δορυφόρος περιστρέφεται γύρω από τον 624 Έκτορα μία φορά κάθε τρεις ημέρες.

Με τροχιακές και φωτομετρικές παρατηρήσεις επί τάπητος, η ερευνητική ομάδα ήταν σε θέση να κατασκευάσει μοντέλα υπολογιστών για να αναδημιουργήσει εκ νέου το κοσμικό ατύχημα που γέννησε τον αστεροειδή, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. 

Η τεράστια σύγκρουση πρέπει να είχε τήξει δύο αρχέγονους αστεροειδείς, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διπλού λοβού  του Έκτορα. Τα συντρίμμια που εκτινάχθηκαν από την σύγκρουση συγχωνεύτηκαν ώστε να σχηματίσουν το μικρό δορυφόρο. 

Δείτε Μόνοι Σας

Ενώ ο Έκτορας και οι υπόλοιποι του είδους του είναι πολύ αμυδροί για τα περισσότερα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, υπάρχει ένας μεγαλύτερος και πιο λαμπρός αστεροειδής που κάνει την εμφάνιση του αυτήν την εβδομάδα. Έχοντας περίπου 338 μίλια (544 χιλιόμετρα) σε διάμετρο, ο 2 Παλλάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα μέλη της ζώνης των αστεροειδών μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία, και λάμπει με μέγεθος 7, γεγονός που τον καθιστά εύκολο στόχο για κιάλια, ακόμη και γύρω από φωτεινά προάστια πόλεων. 

Κάνοντας το ψάξιμο πιο εύκολο, στις 2 Μαρτίου, ο διαστημικός βράχος θα περνά μόνο 3 μοίρες ανατολικά του αστεριού Alphard (το οποίο μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι), στον αστερισμό της Ύδρας, στον βραδινό νοτιοανατολικό ουρανό.

Επειδή είναι πολλά αστέρια που μοιάζουν ίδια μέσα από κιάλια, ένα τρόπος για να εντοπίσετε ένα αστεροειδή είναι μέσα από την αποκαλυπτική του κίνηση. Σχεδιάστε ή αποθανατίστε τα περισσότερα αστέρια που βλέπετε μέσα σε μία καθαρή νύχτα. Μετά από κάνα δυο νύχτες συγκρίνετε το σκίτσο ή την φωτογραφία σας με το ίδιο πεδίο ουρανού. Το αστέρι που έχει κινηθεί και βρίσκεται σε ελαφρά διαφορετική θέση είναι ο αστεροειδής Παλλάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου