Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Προσέγγιση Κομήτη Στον Άρη Τον Οκτώβριο

Ο κομήτης Siding Spring στις 11 Μαρτίου 2014, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Photo Credit: NASA, ESA, J.-Y. Li (Planetary Science Institute)

Ο κομήτης C/2013 A1 ( Siding Spring ), ο οποίος βρίσκεται τώρα περίπου 353 εκατομμύρια μίλια (568.000.000 χιλιόμετρα) από τη Γη, ανακαλύφθηκε από την Robert McNaught, μία παραγωγική κυνηγό κομητών και αστεροειδών στην Αυστραλία, πριν από ένα χρόνο περίπου. Η NASA στο Jet Propulsion Laboratory, στο Pasadena της Καλιφόρνια, έχει εξακριβώσει την τροχιά του κομήτη από τότε.

Ενώ οι ερευνητές έχουν αποκλείσει μια μετωπική σύγκρουση με τον Άρη, η σκονισμένη κόμη του κομήτη (που είναι σχεδόν τόσο μεγάλη όσο ολόκληρη η Γη), θα σαρώσει τον κόκκινο πλανήτη. Ο πυρήνας του κομήτη αναμένεται να κάνει την πιο κοντινή προσέγγισή του προς τον κόκκινο πλανήτη στις 19 Οκτωβρίου. Θα περάσει σε 85.600 μίλια (137.760 χιλιόμετρα) από τον Άρη - λιγότερο από το μισό της απόστασης Γης-Σελήνης.

Με τα σωματίδια του κομήτη να ανατινάζονται μακριά από την επιφάνειά του σε ταχύτητες 125.000 μιλίων ανά ώρα (56 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο), οι ειδικοί της υπηρεσίας διαστήματος ανησυχούν για πιθανή ζημιά στο διαστημικό σκάφος που είναι σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη.

Κατά την παρούσα χρονική στιγμή, διάφορες ομάδες της αποστολής δεν είναι βέβαιοι για το ακριβές επίπεδο κινδύνου που θα καλεστούν να αντιμετωπίσουν, αλλά προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια.

Τι απειλή θα αντιμετωπίσουν τα διαστημικά σκάφη που είναι σε τροχιά γύρω από τον Άρη θα εξαρτηθεί πραγματικά από το πόση σκόνη θα αποτιναχθεί  από τον κομήτη και προς ποια κατεύθυνση τα διαστημόπλοια σε τροχιά θα κατευθύνονται κατά την διάρκεια της στενής συνάντησης. Εν τω μεταξύ, τα ρόβερ στην επιφάνεια πιστεύεται ότι είναι εκτός κινδύνου δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα του Άρη είναι αρκετά πυκνή για να αποτρέψει τη σκόνη από το να κάνει οποιαδήποτε ζημιά.

Δείτε Μόνοι Σας

Μέχρι τις 25 Οκτωβρίου ο κομήτης θα φτάσει στην πλησιέστερη προσέγγιση του στον πλανήτη μας, φθάνοντας περίπου 130 εκατομμύρια μίλια (209.000.000 χιλιόμετρα) από τον ήλιο. Ωστόσο, δεν είναι αναμενόμενο να γίνει ορατός με γυμνό μάτι. 

Είναι σίγουρο ότι και ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστροπαρατηρητές θα επιστρατεύσουν τα τηλεσκόπια τους στον κόκκινο πλανήτη στις 19 Οκτωβρίου, ελπίζοντας να έχουν μια καλή θέα της κοσμικής στενής συνάντησης. Υπάρχει ελπίδα ότι περίπου στα μέσα του Σεπτέμβρη, ο Siding Spring θα γίνει ορατός στους νυχτερινούς ουρανούς με κιάλια και ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου