Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Γαλαξίες Στην Κόμη Της Βερενίκης



Ο αστερισμός Κόμη Βερενίκης περιέχει πληθώρα γαλαξιών. Μερικοί από τους πιο γνωστούς εμφανίζονται σε αυτήν την φωτογραφία. Ο σπειροειδής γαλαξίας Μ99, στο κέντρο της φωτογραφίας, βρίσκεται 50 εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά. Ακριβώς από πάνω είναι ο εντός ορίων σπειροειδής NGC 4302, σε μία απόσταση περίπου 54 εκατομμύρια έτη φωτός με τον κοντινό του γείτονα NGC 4298, ακριβώς από κάτω, περίπου 53 εκατομμύρια έτη φωτός. Ο σπειροειδής γαλαξίας Μ98, χαμηλά δεξιά, βρίσκεται σε απόσταση 44.4 εκατομμύρια έτη φωτός. Ο Μ100, πάνω δεξιά, βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά. Ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 4216, κάτω αριστερά, βρίσκεται ακριβώς μέσα στον αστερισμό της Παρθένου και αποτελεί μέρος του τεράστιου σμήνους της Παρθένου. Πάνω δεξιά είναι τα μέλη του σμήνους της Παρθένου NGC 4222 και NGC 4206.

Η Κόμη Βερενίκης είναι αστερισμός του βόρειου ημισφαιρίου και είναι αμφιφανής στην Ελλάδα. Αμφιφανής αστερισμός είναι ένας αστερισμός που μπορεί να παρατηρηθεί περιορισμένα κατά την διάρκεια του 24ώρου, δηλαδή βρίσκεται για κάποιο περιορισμένο χρόνο πάνω από τον ορίζοντα του τόπου παρατήρησης. Το σύνολο των αστέρων του αστερισμού αυτού αποτελεί ένα ανοικτό σμήνος, δηλαδή άθροισμα αστέρων που περιστρέφονται γύρω από ένα κοινό κέντρο μάζας που απέχει από την Γη 264 έτη φωτός. 

Ο αστερισμός οφείλει το όνομά του στην Βερενίκη Β', σύζυγο του Πτολεμαίου Γ' του Ευεργέτη Φαραώ στην Αίγυπτο κατά την ελληνιστική περίοδο. Ο θρύλος λέει πως η Βερενίκη αφιέρωσε στην θεά Αφροδίτη τα πλούσια και πανέμορφα μαλλιά της, προκειμένου ο Πτολεμαίος να επιστρέψει ασφαλής από τον Τρίτο Συριακό Πόλεμο. Ο Φαραώ επέστρεψε με μία σειρά από νίκες και έτσι η Βερενίκη εκπλήρωσε το τάμα της, την άλλη μέρα όμως τα μαλλιά της είχαν εξαφανιστεί από τον ναό. Ένας μαθηματικός και αστρονόμος που ζούσε στην αυλή του Φαραώ υποστήριξε πως οι θεοί τοποθέτησαν την χαμένη κόμη της Βερενίκης ανάμεσα στα αστέρια.

Photo Credit: Terry Hancock
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου