Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Το Νεφέλωμα Του Σκοτεινού Αλόγου



Με μία πρώτη ματιά, η προσοχή σας θα εστιαστεί πιθανότατα στο κέντρο της φωτογραφίας όπου σκοτεινά σπειροειδή νέφη σχηματίζουν διάφορα σχέδια. Μετά από μερικά λεπτά όμως, θα αρχίσετε να ξεχωρίζετε και άλλες λεπτομέρειες. Ομιχλώδη σχέδια στο κέντρο του σκοτεινού σημείου φωτίζονται από άστρα που τώρα δημιουργούνται. Η δημιουργία άστρων είναι πολύ κοινή σε περιοχές που περιέχουν πυκνά μοριακά νέφη, όπως τα σκοτεινά νεφελώματα.

Κοντά στον Αντάρη, σκούρα σημάδια εξαπλώνονται μέσω πολυσύχναστων αστρικών πεδίων προς το κέντρο του Γαλαξία μας. Το Νεφέλωμα του Σκοτεινού Αλόγου, όταν το δει κανείς από την Γη, επισκιάζει το πάνω μέρος του κεντρικού τμήματος του Γαλαξία μας. Βρίσκεται στον ισημερινό αστερισμό του Οφιούχου, κοντά στα σύνορα του με τον αστερισμό του Σκορπιού και του Τοξότη. Ο Οφιούχος είναι αμφιφανής στην Ελλάδα και είναι ο μόνος από τους 13 ζωδιακούς αστερισμούς που δεν συμπεριλαμβάνεται ως αστρολογικό ζώδιο.

Η περιοχή του σκοτεινού νεφελώματος ονομάζεται Σκοτεινό Άλογο, γιατί μοιάζει με την πλευρική σιλουέτα ενός αλόγου και εμφανίζεται πιο σκοτεινό σε σχέση με το φωτεινό φόντο αποπίσω, των αστεριών και των αστρικών νεφών. Είναι επίσης γνωστό ως "Μεγάλο" Σκοτεινό Άλογο διότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκοτεινά νεφελώματα στον ουρανό.Στην αρχή οι αστρονόμοι πίστευαν πως αυτές οι περιοχές του διαστήματος δεν περιέχουν καθόλου άστρα. Αργότερα ανακαλύφθηκε πως τα σκοτεινά νεφελώματα αποτελούνται από διαστρική σκόνη τόσο πυκνή, που μπλοκάρουν όλο το φως από τα άστρα που βρίσκονται πίσω τους.


Το πίσω μέρος του νεφελώματος είναι επίσης γνωστό ως Νεφέλωμα της Πίπας, γιατί έχει την μορφή πίπας καπνίσματος. Είναι μέρος του σκοτεινού συγκροτήματος νεφών του Οφιούχου που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 450 έτη φωτός. Πυκνοί πυρήνες αερίου και σκόνης στο εσωτερικό του νεφελώματος καταρρέουν για να σχηματίσουν αστέρια. Το Νεφέλωμα Φίδι εκτείνεται από το Σκοτεινό Άλογο μέχρι το πέπλο αερίου και σκόνης του ρ Οφιούχου.

Το να μπορεί κανείς να δει το Σκοτεινό Άλογο με γυμνά μάτια είναι ένδειξη ότι ο ουρανός είναι αρκετά σκοτεινός και χωρίς φωτορύπανση. Η περιοχή του Αντάρη, του σ Σκορπιού και του ρ Οφιούχου είναι η αγαπημένη των αστροφωτογράφων για τα υπέροχα χρώματά της.

Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου