Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Οι Μύθοι Της Σούπερ Σελήνης

Supermoon

Όπως πολλοί από εσάς σίγουρα ήδη ξέρετε, η Σούπερ Σελήνη συμβαίνει αυτό το Σαββατοκύριακο. Έχουμε δει ένα κομμάτι παραπληροφόρησης σχετικά με το συμβάν που δημοσιεύτηκε στις κοινωνικές σελίδες των μέσων ενημέρωσης και τις ιστοσελίδες (μεταξύ των οποίων και αρκετά πρακτορεία ειδήσεων), έτσι καλό θα ήταν να διαλευκανθούν ορισμένοι από τους μύθους.

Κατ 'αρχάς, ας ξεκινήσουμε λέγοντας τι είναι η σούπερ σελήνη και γιατί συμβαίνει. Το φεγγάρι είναι σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά η πορεία του δεν είναι στατική. Στην πραγματικότητα, η ελλειπτική τροχιά του βλέπει την απόστασή της να ποικίλλει από 225.623 μίλια (363.104 χιλιόμετρα) στο "περίγειο" σε 252.088 μίλια (405.696 χιλιόμετρα) σε αυτό που λέμε "απόγειο". Η Σούπερ Σελήνη είναι αυτό που παίρνουμε όταν το φεγγάρι φτάνει το πλησιέστερο προς εμάς σημείο ενώ ταυτόχρονα είναι επίσης γεμάτο, έχουμε δηλαδή και Πανσέληνο.

Τώρα, όπως θα έχετε παρατηρήσει στις φωτογραφίες, το φεγγάρι εμφανίζεται λίγο πιο φωτεινό και μεγαλύτερο στον ορίζοντα του νυχτερινού ουρανού μας, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι αυτό είναι (σε μεγάλο βαθμό) μόνο μία ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι μια οπτική ψευδαίσθηση για την οποία δεν έχουμε μια σταθερή εξήγηση. Ωστόσο, το φεγγάρι φαίνεται πολύ μεγαλύτερο στον ορίζοντα, διότι έχουμε δέντρα και κτίρια με τα οποία το συγκρίνουμε. Όταν το φεγγάρι βρίσκεται πολύ ψηλότερα στον ουρανό, δεν έχουμε να το συγκρίνουμε με τίποτα, παρά με τον ουρανό και μερικά πολύ, πολύ μακρινά αστέρια. Έτσι, φαίνεται λίγο μικρότερο.




Κάποιοι από εσάς μπορεί να ρωτήσετε "καλά, γιατί το φεγγάρι να φαίνεται τόσο πολύ μεγαλύτερο από ότι συνήθως κατά τη διάρκεια του περιγείου σε κάποιες από τις εικόνες που είναι δημοσιευμένες στο διαδίκτυο;" Δυστυχώς, οι περισσότεροι φωτογράφοι χρησιμοποιούν φωτογραφικές τεχνικές που μεγαλοποιούν το μέγεθος του φεγγαριού, που σημαίνει ότι αυτές οι εικόνες είναι συνήθως πολύ παραπλανητικές.

Μερικές άλλες κοινές παρανοήσεις σχετικά με το περίγειο λένε ότι η Σούπερ Σελήνη μπορεί να προκαλέσει σεισμούς, επειδή η βαρυτική έλξη του φεγγαριού είναι η πιο ισχυρή. Αυτό είναι στην πραγματικότητα μια παρανόηση. Ενώ η βαρυτική έλξη του φεγγαριού είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από το μέσο όρο (με μια μικρή, μικρή ποσότητα), δεν υπάρχει ούτε το ελάχιστο από αποδεικτικά στοιχεία που να έχουν ανακαλυφθεί για να συνδέσουν την σούπερ σελήνη με αυξημένη σεισμική δραστηριότητα. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις πλημμύρες. Και πάλι, η έλξη στους ωκεανούς αυξάνεται ελαφρώς, αλλά εξακολουθεί να είναι ασήμαντη. Ίσως μερικά εκατοστά το μέγιστο. 


Εδώ είναι μερικά βασικά γεγονότα σχετικά με την Σούπερ Σελήνη: 


  • Η πανσέληνος θα είναι στο περίγειο το Σάββατο το πρωί (12 Ιουλίου) στις 7:25 π.μ. EDT (14:25 ώρα Ελλάδος). 

  • Το όνομα "Σούπερ Σελήνη" στην πραγματικότητα εφευρέθηκε από έναν αστρολόγο (που ήταν όντως αστρολόγος) περίπου 30 χρόνια πριν με το όνομα Richard Nolle. Πριν από αυτό, οι αστρονόμοι (τα παιδιά της επιστήμης) ονόμαζαν την σούπερ σελήνη την "Πανσέληνο του Περιγείου." 

  • Βγείτε από το σπίτι για λίγη ώρα με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό στην Σελήνη, δεδομένου ότι θα είναι ιδιαίτερα όμορφη απόψε (ψευδαίσθηση ή όχι). Η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτό θα είναι περίπου το ηλιοβασίλεμα (λόγω της θέσης της στον ορίζοντα). 

Και αν ξαπλώσετε για να παρατηρήστε αυτό το θαυμαστό αντικείμενο (ή και με το τηλεσκόπιο σας), σκεφτείτε ότι σε μία άλλη εποχή, άνθρωποι περπάτησαν εκεί, αφήνοντας τα χνάρια τους που εξακολουθούν να υπάρχουν εκεί, αντέχοντας στον χρόνο, μέχρι σήμερα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου