Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Κοσμικός Κανιβαλισμός


Ο Γαλαξίας Ομπρέλα πήρε το όνομά του από ένα μυστηριώδη χαρακτηριστικό που φαίνεται στα αριστερά,
τώρα βρέθηκε ότι αυτό το χαρακτηριστικό είναι τα συντρίμμια από ένα μικρό γαλαξία.
Photo Credit: BlackBird Remote Observatory Telescope and Subaru Telescope

Ο Γαλαξίας Ομπρέλα (επισήμως ονομάζεται NGC 4651) είναι, με πολλούς τρόπους, δίδυμος του Γαλαξία μας. Είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας, όπως ο δικός μας, μόνο που παρασύρεται μέσα στο Σύμπαν περίπου 62 εκατομμύρια έτη φωτός από το δικό μας Ήλιο. Ο γαλαξίας Ομπρέλα πήρε το όνομά του από την δομή που μοιάζει με ομπρέλα, η οποία εκτείνεται από την μία πλευρά του και κάνει το γαλαξία να φαίνεται σαν μια ομπρέλα σούπερ-επικών διαστάσεων.

Πρόσφατα, οι αστρονόμοι μελέτησαν αυτό το γαλαξία, σε μια προσπάθεια να μάθουν πώς μεγαλώνουν οι γαλαξίες. Για να έχετε μια καλύτερη αντίληψη αυτής της διαδικασίας, ψάχνουν τον τρόπο που η Ομπρέλα κανιβαλίζει άλλους γαλαξίες και η νέα έρευνα δείχνει ότι η ιδιότροπη αυτή δομή που δίνει στον γαλαξία το μοναδικό του σχήμα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Caroline Foster του Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Αυστραλίας (ΑΑΟ), χρησιμοποίησαν παρατηρήσεις που λήφθηκαν από τα τηλεσκόπια Subaru και Keck στη Χαβάη για να παρακολουθήσουν την κίνηση των άστρων στο ρεύμα και έκαναν αυτή την διαπίστωση. Οι κινήσεις των άστρων ανιχνεύθηκαν με σφαιρωτά σμήνη, πλανητικά νεφελώματα και κηλίδες αέριου υδρογόνου στον γαλαξία. Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον γαλαξία Ομπρέλα τη δεκαετία του 1950, αρχικά σκέφτηκαν ότι η δομή ομπρέλας ήταν ένας σύντροφος νάνος γαλαξίας. Αλλά η έρευνα του Foster υποδηλώνει ότι αυτό που νομίζαμε ως ένας νάνος γαλαξίας είναι στην πραγματικότητα τα υπολείμματα που έχουν απομείνει από ένα προηγούμενο γεύμα.

Αλλά προτού αρχίσετε να σκέφτεστε ότι ο γαλαξίας Ομπρέλα είναι ο κακός δίδυμος του Γαλαξία μας, να έχετε κατά νου ότι ο δικός μας γαλαξίας σχηματίστηκε με παρόμοιο τρόπο: κανιβαλίζοντας αρκετούς μικρότερους γαλαξίες. Υπάρχουν "ψίχουλα" αστεριών που οδηγούν σε ένα κοντινό γαλαξία, τον νάνο σφαιροειδή γαλαξία του Τοξότη (Νάνος του Τοξότη). Τελικά, αυτά τα αστρικά ίχνη ενεργούν ακριβώς όπως το μονοπάτι από ψίχουλα ψωμιού του Χάνσελ και της Γκρέτελ (από το ομώνυμο παραμύθι των αδερφών Grimm) που χρησιμοποίησαν για να βρουν το δρόμο τους πίσω από το σπίτι Gingerbread της κακιάς μάγισσας στο δάσος. Είναι επίσης γνωστό ότι ο Γαλαξίας μας καταναλώνει αστέρια από τον Τοξότη. 

Και φαίνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες του Γαλαξία μας και του γαλαξία της Ομπρέλας δεν είναι μοναδικές. Μια μελέτη του 2010 που εξέτασε 8 σπειροειδείς γαλαξίες αποκάλυψε ότι 6 από αυτούς είχαν παρόμοια συμπτώματα συγχωνεύσεων.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου