Photo Credit: Primoz Cigler |
Αυτό είναι το περίφημο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (Large Magellanic Cloud-LMC). Είναι ένας από τους πιο εξέχοντες δορυφορικούς γαλαξίες του Γαλαξία μας και μπορεί να βρεθεί περίπου 163.000 έτη φωτός μακριά από την Γη. Τεχνικά, το LMC είναι o τρίτος πιο κοντινός γαλαξίας στο Γαλαξία μας, αλλά οι δύο πλησιέστεροι γαλαξίες (ο νάνος σφαιροειδής γαλαξίας Νάνος του Τοξότη και ο νάνος γαλαξίας Νάνος του Μεγάλου Κυνός) είναι πολύ μικροί, πολύ αμυδροί και λιγότερο εντυπωσιακοί. Το LMC έχει την ιδιότητα να είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος γαλαξίας της Τοπικής Ομάδας, πίσω από τον γαλαξία της Ανδρομέδας, τον Milky Way (τον Γαλαξία μας) και τον Γαλαξία του Τριγώνου.
Το LMC είναι ένας ανώμαλος γαλαξίας και του έχει δοθεί η ονομασία Irr/SB(s)m στη εξωγαλαξιακή βάση δεδομένων της NASA. Ακόμα κι αν το LMC είναι ακανόνιστο και ανώμαλο σήμερα, έχουν ανιχνευθεί ίχνη μιας υποτυπώδους σπειροειδούς δομής με άξονα μία πολύ αδρή ράβδο στο κέντρο. Αυτό έχει οδηγήσει τους αστρονόμους να θεωρήσουν ότι το LMC ήταν κάποτε ένας ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας, αλλά αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτού, του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου και του Γαλαξία μας έχουν προκαλέσει την παραμόρφωσή του.
Το LMC είναι εύκολα ορατό με γυμνό μάτι από το νότιο ημισφαίριο. Επίσης, το LMC φιλοξενεί μια σειρά από συναρπαστικά αντικείμενα, τόσα πολλά ώστε ο αστρονόμος Robert Burnham ο νεώτερος περιγράφει το LMC ως ένα "αστρονομικό θησαυρό, ένα μεγάλο ουράνιο εργαστήριο για τη μελέτη της ανάπτυξης και της εξέλιξης των αστέρων". Το LMC είναι το σπίτι σε περίπου 60 σφαιρωτά σμήνη, 400 πλανητικά νεφελώματα, 700 ανοιχτά σμήνη, έναν αμέτρητο αριθμό γιγάντων και υπεργιγάντων. Υπάρχει επίσης μια γέφυρα αερίου που συνδέει το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου με το LMC, γεγονός που υποδηλώνει ισχυρές παλιρροιακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο δορυφόρων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου