Photo Credit: NASA |
Το Curiosity πλησιάζει την επέτειο των δύο χρόνων του στην επιφάνεια του Άρη. Το νεότερο rover έχει ήδη κάνει πολλά για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το κλίμα του Άρη και εξακολουθεί να έχει να κάνει πολλά περισσότερα. Αλλά, αυτό δεν έχει σταματήσει τους επιστήμονες της NASA από το να κοιτάνε μπροστά και να αρχίσουν το σχέδιο για την επόμενη αποστολή που θα περιπλανηθεί σε όλη την επιφάνεια του Άρη.
Το Curiosity 2.0, το νέο rover, θα είναι το σπίτι των λέιζερ, ραντάρ εδάφους, και άλλων gadgets και gizmos που κάνουν και τους πιο δύσκολους να αναπηδήσουν από χαρά. Τα μέσα αυτά θα συνεργαστούν αρμονικά για να μελετήσουν την επιφάνεια του Άρη. Αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι το rover έχει την καλύτερη ευκαιρία για την εξεύρεση στοιχείων από τυχόν παρελθούσα ζωή στον Άρη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κύρια αποστολή του Curiosity ήταν να διαπιστωθεί κατά πόσον ή όχι ο Άρης θα μπορούσε να έχει ποτέ υποστηρίξει ζωή (στο οποίο η απάντηση είναι ναι), το νέο rover θα είναι υπεύθυνο για την εξεύρεση βιολογικών στοιχείων, ακόμη και (ενδεχομένως) να αποστείλει κάποια δείγματα πίσω στη Γη για ανάλυση.
Το Curiosity 2.0 θα έχει ίδια εμφάνιση όπως ο τελευταίος προκάτοχος του. Θα έχει παρόμοιες διαστάσεις με το Curiosity και θα προσγειωθεί ακόμη και με τη χρήση ενός ουράνιου γερανού. Αντί να έχει 10 όργανα, το Curiosity 2.0 θα έχει μόνο 7.
Το νέο rover θα έχει μία MastCam παρόμοια με του Curiosity. Σε αυτή την περίπτωση, η MastCam Z θα έχει δύο όργανα πάνω της, ένα στερεοσκοπικό σύστημα κάμερας σχεδόν ταυτόσημο με του Curiosity και μία "SuperCam", η οποία είναι βασικά μία χημική κάμερα για στεροειδή.
Το Curiosity 2.0 θα έχει επίσης ένα ρομποτικό βραχίονα που θα επιτρέπει στο rover να αλληλεπιδρά με την επιφάνεια του Άρη. Ο ρομποτικός βραχίονας θα έχει δύο όργανα πάνω του, το PIXL (Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry) και το SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics and Chemicals). Το PIXL είναι ένα φασματόμετρο που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ανάλυση των βράχων. Το SHERLOC είναι επίσης ένα φασματόμετρο, αλλά πρωταρχική αποστολή του είναι να ψάχνει για βιολογικά στοιχεία και (ελπίζουμε) να ανιχνεύσει οργανικό υλικό.
Τα υπόλοιπα τρία κομμάτια του εξοπλισμού του είναι το MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer), το RIMFAX (Radar Imager for Mars’ Subsurface Exploration), και το MOXIE (Mars Oxygen ISRU Experiment). Το MEDA είναι ένας μετεωρολογικός σταθμός, που θα μελετήσει τις ατμοσφαιρικές συνθήκες στον Άρη. Το RIMFAX είναι το επίγειο ραντάρ διείσδυσης που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να διερευνήσουν κάτω από την επιφάνεια του Άρη. Τέλος, το MOXIE είναι ένα πείραμα που θα παράγει οξυγόνο από την ατμόσφαιρα του Άρη, η τεχνολογία αυτή είναι μια απόδειξη της ιδέας για ένα σύστημα παραγωγής οξυγόνου για τους μελλοντικούς ανθρώπινους εξερευνητές.
Τέλος, το νέο rover αναμένεται να κοστίσει περίπου $ 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια (σε αντίθεση, το Curiosity κόστισε περίπου $ 2,5 δισεκατομμύρια). Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, αυτό θα ξεκινήσει κάπου γύρω στο 2020.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου