Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Η Σούπερ Σελήνη Έρχεται



Οι ουρανό-παρατηρητές αγναντεύοντας την πανσέληνο το βράδυ της Κυριακής 10 Αυγούστου, θα βλέπουν την μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνο του έτους, επίσης γνωστή ως μία έξτρα-σούπερ-σελήνη. 

Το σεληνιακό σόου θα είναι το δεύτερο σε ένα τρίο Σούπερ Φεγγαριών που κοσμεί τον έναστρο ουρανό μας αυτό το καλοκαίρι. 

Χάρη σε ένα τυχαίο συγχρονισμό του φεγγαριού να είναι στην πλησιέστερη προσέγγιση του στη Γη για το 2014, στα 221.765 μίλια (356.896 χιλιόμετρα) μακριά, ενώ είναι και στην πλήρη φάση του αυτή την εβδομάδα η σύντροφος του πλανήτη μας θα εμφανιστεί 16% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από το συνηθισμένο. 

Ενώ κάποιοι τη θεωρούν Σούπερ Σελήνη, η αστρονομική κοινότητα προτιμά να χρησιμοποιεί τον όρο "Πανσέληνος Περιγείου", και να επισημάνουν ότι δεν είναι τόσο σπάνιες, δεδομένου ότι η ευθυγράμμιση μεταξύ μίας πανσέληνου με το περίγειο συμβαίνει κάθε χρόνο. 

Το 2014 υπάρχουν τρεις Σούπερ Σελήνες, στις 12 Ιουλίου, 10 Αυγούστου και 9 Σεπτεμβρίου, καθώς το φεγγάρι γεμίζει την ίδια ημέρα με το περίγειο. 

Η μηνιαία πανσέληνος φαίνεται πάντα σαν ένας μεγάλος δίσκος, αλλά επειδή η τροχιά της είναι σε σχήμα αυγού γύρω από τη Γη, υπάρχουν φορές όταν το φεγγάρι είναι σε αυτό που οι αστρονόμοι αποκαλούν περίγειο - η μικρότερη απόσταση της από τη Γη στο περίπου μηνιαίο σεληνιακό κύκλο - ή μπορεί να είναι στο απόγειο, η πιο μακρινή απόσταση της από τη Γη. 

Ομοίως, επειδή το μέγεθος της τροχιάς της Σελήνης ποικίλλει ελαφρά, το περίγειο δεν είναι πάντα κάθε μήνα η ίδια απόσταση από τη Γη. 

Πόσο Σπάνιο Είναι Αυτό Το Γεγονός;

Αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι πιο τέλεια, με το περίγειο να συμβαίνει μόνο 26 λεπτά πριν από το φεγγάρι φτάσει επίσημα την πλήρη φάση του στις 18:10 UT, άρα περίπου 21.10 ώρα Ελλάδος, στις 10 Αυγούστου. Με την ευκαιρία, το φεγγάρι θα είναι πάνω ψηλά στον ουρανό πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Τέτοιος ακριβής συγχρονισμός δεν θα συμβεί ξανά μέχρι το 2034. 

Μην εκπλαγείτε αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τη διαφορά από άλλες πανσελήνους που μπορεί να έχετε κοιτάξει τους τελευταίους μήνες. Η διαφορά στην απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης από την Σούπερ Σελήνη τον περασμένο μήνα δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μερικές εκατοντάδες μίλια ή χιλιόμετρα - κάτι που το ανθρώπινο μάτι στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ανιχνεύσει.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου