Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Αστέρι-Διαμάντι Συναρπάζει Τους Αστρονόμους



Βαθιά στον αστερισμό του Κενταύρου βρίσκεται ένα αστέρι 50 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Αυτό το αστέρι είναι τόσο ... μοναδικό που οι αστρονόμοι του έχουν δώσει το παρατσούκλι "Lucy". Η Lucy, επίσης γνωστή ως V886 Κενταύρου και BPM 37093, είναι ένα αστέρι λευκός νάνος. Όπως πολλοί από εσάς ίσως γνωρίζετε, ένας λευκός νάνος είναι η καυτή στάχτη που έχει μείνει πίσω, όταν ένα αστέρι εξαντλεί τα πυρηνικά καύσιμά του και πεθαίνει. Αποτελείται κυρίως από άνθρακα και οξυγόνο και περιβάλλεται από ένα λεπτό στρώμα αερίων από υδρογόνο και ήλιο.

Το 1992 ανακαλύφθηκε ότι Lucy πάλλεται σαν αποτέλεσμα της θερμοκρασίας του πυρήνα της που πέφτει κάτω από 12.000 βαθμούς Fahrenheit (6.600 βαθμούς Κελσίου). Και το 1995 οι επιστήμονες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την Lucy για ένα πείραμα. Ήθελαν να δουν από τι δημιουργήθηκε. Το πείραμα ήταν να χρησιμοποιήσουν την δόνηση του αστεριού για να δουν αν η θεωρία κρυστάλλωσης ήταν αλήθεια. Η διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται "Αστροσεισμολογία" ή "Αστρική Σεισμολογία", η οποία χρησιμοποιεί το φάσμα συχνοτήτων του αστεριού για να καθορίσει ποια είναι η σύνθεση του άστρου. Ουσιαστικά, είναι ο ίδιος τρόπος που οι γεωλόγοι μελετούν το εσωτερικό της Γης κατά τη διάρκεια των σεισμών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περίπου το 90% της μάζας της Lucy είχε κρυσταλλωθεί, και αφού ο εσωτερικός πυρήνας της Lucy αποτελείται ως επί το πλείστον από άνθρακα, αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα ....
Η Lucy Είναι Το Μεγαλύτερο Διαμάντι Που Βρέθηκε Ποτέ!!!

Στα 10 δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια καράτια, αυτό το διαμάντι δεν είναι μόνο παντοτινό... αλλά συνθλίβει το τελευταίο διαμάντι που κατείχε το ρεκόρ, το Χρυσό Ιωβηλαίο (Golden Jubilee), στα 546 καράτια. Θεωρείται ότι ο Ήλιος μας κάποια μέρα θα περάσει από την ίδια φάση. Αφού απελευθερώσει το εξωτερικό κέλυφος του και γίνει ένας λευκός νάνος, θα κρυσταλλωθεί και αυτός και θα ζήσει μέχρι το τέλος των ημερών του σε θεαματική μορφή, απολαμβάνοντας το δικό του διαμάντι Ιωβηλαίο.



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου