Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Πως Σχετίζονται Τα Ζώδια Με Την Αστρονομία;

Photo Credit: NASA

Αν και πολλοί άνθρωποι αρχίζουν τις ημέρες τους με το να τσεκάρουν το ωροσκόπιο τους στην εφημερίδα, για τους αστρονόμους αυτοί οι 12 αστερισμοί του ζωδιακού κύκλου δεν είναι περισσότερο σημαντικοί από τους υπόλοιπους 76 αστερισμούς.

Η σημασία του ζωδιακού κύκλου πηγάζει από το γεγονός ότι η εκλειπτική τροχιά - το στενό μονοπάτι στον ουρανό όπου ο Ήλιος, η Σελήνη και οι πλανήτες φαίνεται να ακολουθούν - τρέχει απευθείας μέσα από αυτές τις ομάδες αστέρων. Από τους αρχαίους χρόνους, ο Ήλιος, η Σελήνη και οι πλανήτες είναι γνωστά ως ξεχωριστά αστρονομικά αντικείμενα - «κυκλοφορούν» μέσα από τα αστέρια στο φόντο του ζωδιακού κύκλου, που παραμένουν σταθερά με σεβασμό αναμεταξύ τους. Ήταν αιτιολογημένο ότι αυτοί οι ζωδιακοί αστερισμοί πρέπει να είναι ξεχωριστοί για να αποτελούν αυτό το μονοπάτι, αφού οι σχετικές θέσεις των "περιπλανόμενων αστέρων" μέσα τους ήταν μεγάλης σημασίας.

Η αληθινή επιστημονική αστρονομία έχει τις ρίζες της στις προσπάθειες των αρχαίων αστρολόγων να προβλέψουν τις μελλοντικές εμφανίσεις, για παράδειγμα του αυτοκρατορικού Δία και του αιματοβαμμένου πλανήτη Άρη που συναντιούνται στον αστερισμό του Ταύρου - ένας δυνητικά ισχυρός οιωνός για όσους πίστευαν ότι οι πλανήτες εκπροσωπούν τους ίδιους τους θεούς.




Η Αστρολογία, ευδοκίμησε για περισσότερο από 2000 χρόνια, βασίζεται στην ιδέα (πίστη) ότι τα διάφορα ουράνια σώματα και φαινόμενα έχουν σημαντική επίδραση σε γεγονότα πάνω στην Γη (πόλεμοι, σεισμοί, πλημμύρες κ.ά.), ακόμη και στην ζωή και το πεπρωμένο των ανθρώπων. Οι περισσότεροι ηγεμόνες είχαν αστρολόγους για να τους συμβουλεύουν όταν έπρεπε να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Η μελέτη των άστρων και των πλανητών από τους αστρολόγους υπήρξε το εφαλτήριο της αστρονομίας, της πραγματικής επιστημονικής μελέτης του ουρανού.

Ωστόσο, η αστρολογία δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Οι αστρολόγοι στηρίζουν τις προβλέψεις τους στην θέση που κατείχε ο ήλιος μεταξύ των 12 αστερισμών του ζωδιακού κύκλου - του Κριού, του Ταύρου, των Διδύμων, του Καρκίνου, του Λέοντα, της Παρθένου, του Ζυγού, του Σκορπιού, του Τοξότη, του Αιγόκερου, του Υδροχόου και των Ιχθύων. Στην πραγματικότητα όμως ο ζωδιακός κύκλος έχει 13 αστερισμούς, διότι υπάρχει και ο Οφιούχος.

Επιπλέον, οι περισσότεροι σύγχρονοι αστρολόγοι θεωρούν ότι ο Ήλιος διέπει τον κάθε αστερισμό την ίδια εποχή όπως συνέβαινε και δύο χιλιετίες πριν. Όμως, λόγω της ελαφράς περιστροφικής κίνησης του άξονα της Γης, της μετάπτωσης, ο Ήλιος διέπει τους αστερισμούς σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από ότι κατά την Ρωμαϊκή εποχή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου