Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Το Σπαθί και Η Ζώνη Του Ωρίωνα

Photo Credit: Rogelio Bernal Andreo

Μόνο τα λόγια δεν αρκούν για να εξηγήσουν τo δέος που νιώθει κανείς με αυτή την εικόνα. Όπως μπορείτε να δείτε, είναι αρκετά πράγματα που συμβαίνουν σε αυτή την ουράνια περιοχή σχηματισμού άστρων, η οποία βρίσκεται περίπου 1.500 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ωρίωνα.

Σε αυτή την εικόνα (ακριβώς δεξιά του κέντρου) είναι το Μεγάλο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, μία από τις πιο διάσημες αστρικές παραγωγικές περιοχές στον γαλαξία μας (και είναι επίσης η πιο κοντινή μεγάλη περιοχή σχηματισμού άστρων στη Γη). Ακριβώς πάνω από αυτό είναι το Νεφέλωμα λ του Ωρίωνα (το τεράστιο κοκκινωπό σύννεφο, που κρέμεται ακριβώς πάνω από τους ώμους του Ωρίωνα). Ακριβώς στο κέντρο της περιοχής αυτής είναι το λ του Ωρίωνα, το ογκώδη, μπλε-άσπρο αστέρι υπεύθυνο για τον ιονισμό του υλικού που το περιβάλλει. Στη συνέχεια, έχουμε το εξίσου διάσημο Νεφέλωμα Κεφαλή Αλόγου (Horsehead), που βρίσκεται ακριβώς αριστερά από το Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Εκεί κοντά είναι τα αστέρια που απαρτίζουν τη ζώνη του Ωρίωνα και οι έλικες του ιονισμένου υδρογόνου που διαμορφώνει το τόξο του Bernard's Loop (ένα νεφέλωμα εκπομπής). Το νεφέλωμα Bernard's Loop υπερβαίνει τα 300 έτη φωτός σε διάμετρο (ή περίπου 2 τετράκις εκατομμύρια μίλια [2 τετράκις εκατομμύρια km]!). Μπορείτε επίσης να δείτε το νεφέλωμα Witch Head, που απεικονίζεται στο κάτω μέρος των νεφελωμάτων, ακριβώς δίπλα στο Rigel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου