Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Δείτε Online Τον Αστεροειδή 2014 HQ124

Photo Credit: Slooh.com

Ένας γιγαντιαίος αστεροειδής θα γλιστρήσει αθόρυβα κοντά από τη Γη αυτή την εβδομάδα, μια σκληρή υπενθύμιση των κοσμικών κινδύνων που ελλοχεύουν σε κοντινή απόσταση. 

Περίπου 325 μέτρα εύρος, ο διαστημικός εισβολέας με παρατσούκλι "Το Τέρας", πιο επίσημα γνωστός ως HQ124, υπολογίζεται ότι έχει πλάτος ίσο με ένα αεροπλανοφόρο. Θα είναι τρεις σεληνιακές αποστάσεις μακριά από τη Γη στο κοντινότερο σημείο της προσέγγισης του την Πέμπτη, οπότε ευτυχώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον πλανήτη μας. 

Ωστόσο, είναι μεγάλος και δεν το είχαμε προσέξει την προσέγγιση του μέχρι τις 23 Απριλίου. Ενώ δεν είναι τίποτα καινούριο - χάρη σε ειδικές έρευνες τηλεσκοπίων - να ακούμε για αστεροειδείς που περνούν τόσο κοντά στην Γη και το φεγγάρι, είναι ασυνήθιστο ένας τόσο μεγάλος να περάσει απαρατήρητος για τόσο πολύ καιρό. 

Το Wide-field Infrared Survey Explorer της NASA εντόπισε την κίνηση του σε ένα σταθερό σκηνικό άστρων, ταξιδεύοντας με περίπου 31.000 μίλια ανά ώρα (50.400 χιλιόμετρα ανά ώρα).

Έρευνες για τον ουρανό έχουν καταλογογραφήσει και παρακολουθήσει περίπου το 90% των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών που είναι 1.000 μέτρα και πάνω σε διάμετρο. Αυτοί είναι εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν ηπείρους κατά την πρόσκρουση.

Μόνο το 30% των 140 μέτρων βράχων έχουν καταγραφεί, και, δυστυχώς, λιγότερο από το 1% των 30 μέτρων βράχων που διασχίζουν την τροχιά της Γης έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Αν και αυτοί δεν μπορούν να είναι παγκόσμιοι δολοφόνοι, έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν ή να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις. Για παράδειγμα το 2013 ένα ρωσικό χτύπημα αστεροειδή κατέστρεψε κτίρια και ανατίναξε παράθυρα σε όλα τα Ουράλια.

Το Slooh θα καλύψει το πέρασμα του Τέρατος ζωντανά την Πέμπτη 5 Ιουνίου, που αρχίζει στις 18:30 UTC, δηλαδή 21:30 ώρα Ελλάδος. 







ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου