Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Ποδοσφαιρική Γιορτή Από Την Βραζιλία Μέχρι Τον Ερμή

Photo Credit: NASA/
Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/
Carnegie Institution of Washington

Σύμφωνα με την NASA, η παγκόσμια γιορτή του "όμορφου παιχνιδιού" μπορεί να έχει μεταδοθεί μέσα στο ηλιακό σύστημα, στον Ερμή. 

Το διαστημικό σκάφος MESSENGER της διαστημικής υπηρεσίας έχει εντοπίσει κάτι που φαίνεται να μοιάζει μια γιγαντιαία μπάλα ποδοσφαίρου στην καμένη επιφάνεια του πιο κοντινού πλανήτη στον ήλιο.

 Παρόλο που μπορεί να έχει το οικείο σχήμα μίας μπάλας ποδοσφαίρου, στην πραγματικότητα είναι ένας γιγαντιαίος κρατήρας περίπου 27 μίλια (44 χιλιόμετρα) σε εύρος γεμάτος από ηφαιστειακή λάβα που έρεε δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Καθώς η λάβα ψύχθηκε γρήγορα, η επιφάνειά του διασπάστηκε στο μοτίβο κοιλάδων που βλέπουμε σήμερα, που καλύπτουν το σύνολο του κυκλικού σχηματισμού και αφήνοντας πίσω αυτό που είναι γνωστό ως "κρατήρας-φάντασμα" .

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι επιστήμονες της αποστολής άρχισαν να κάνουν ελιγμούς στον δορυφόρο σε υψηλότερες τροχιές, αυξάνοντας το ελάχιστο ύψος του από τα 71 μίλια (114 χιλιόμετρα) στα 96,4 μίλια (155,1 χιλιόμετρα), προκειμένου να καθυστερήσουν την ενδεχόμενη κατάρρευσή του. Όταν όλη η προώθηση του MESSENGER εξαντληθεί, το πιθανότερο το Μάρτιο του 2015, θα πρέπει να σταλεί μια βουτιά καμικάζι στον πλανήτη. 

Ξεκίνησε το 2004, το MESSENGER είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από τον εσώτατο πλανήτη. Έχει χαρτογραφήσει περισσότερο από το 99% της επιφάνειας του Ερμή, αφού έβγαλε πάνω από 150.000 εικόνες κατά τα δύο πρώτα έτη του σε τροχιά. 

Παγκόσμιο Κύπελλο Από Το Διάστημα

Για να δείτε τον Ερμή σε τόσο υψηλή ανάλυση, θα χρειαστείτε έναν δορυφόρο σε τροχιά. Το ίδιο ισχύει και αν θέλετε να δείτε τη χώρα που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, την Βραζιλία. Δείτε αυτή την καταπληκτική τροχιακή φωτογραφία που τραβήχτηκε από το Suomi-NPP δορυφόρο της NASA το βράδυ, προβάλλοντας τις 12 πόλεις της Βραζιλίας που φιλοξενούν αγώνες ποδοσφαίρου. Ενώ φαίνεται να υπάρχει άφθονη φωτορύπανση που προέρχεται από τις φωτισμένες πόλεις, μεγάλο μέρος της χώρας φαίνεται σκοτεινό. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά από τα 3,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια (8,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα) αποτελούνται από ελάχιστα κατοικημένο δάσος.


Η Ελλάδα στο παιχνίδι της απόψε ενάντια στην Κόστα Ρίκα παίζει στο Recife.
Photo Credit: NASA

Δείτε Μόνοι Σας

Αν και δεν μπορούμε όλοι μας να επιβιβαστούμε σε ένα αεροπλάνο για την Βραζιλία ώστε να απολαύσουμε τα παιχνίδια, μπορούμε να βγούμε έξω και να κοιτάξουμε προς τα πάνω τον Ερμή, αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα.

Ο φευγαλέος πλανήτης τώρα κρύβεται στο έντονο φως του ήλιου το πρωί, αλλά ξεκινώντας την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ο Ερμής θα αρχίσει να ανεβαίνει πιο ψηλά στον ανατολικό ουρανό κατά την αυγή. 

Κατά τις πρώτες ημέρες του μήνα, αυτό το αχνό, σημείο φωτός θα μπορεί να εντοπιστεί καλύτερα με κιάλια. Κοιτάξτε περίπου 10 μοίρες πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περίπου 30 με 40 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου (ποτέ δεν κοιτάμε τον ήλιο με κιάλια). Κάθε μέρα, ο Ερμής θα ανεβαίνει ψηλότερα στον ουρανό και θα γίνει πιο φωτεινός και πιο εύκολος στόχος για να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την παρατήρηση του πλανήτη, από τις 12 Ιουλίου έως τις 20 Ιουλίου θα απέχει 7 μοίρες από την υπέρλαμπρη Αφροδίτη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου