Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Νέα Βροχή Μετεωριτών Από Τον Κομήτη 209P/LINEAR: Καμηλοπαρδαλίδες Μαΐου

Photo Credit: Michael Jager

Φέτος, μια νέα συναρπαστική βροχή μετεωριτών - οι Καμηλοπαρδαλίδες Μαΐου - είναι πιθανό να έρθουν στο προσκήνιο. Και έρχονται σύντομα! Έχει προβλεφθεί για το βράδυ της 23 - 24 Μαΐου. Αυτή η πιθανή βροχή πηγάζει από τον κομήτη 209P/LINEAR, που ανακαλύφθηκε το 2004. Εάν οι προβλέψεις αυτές επαληθευτούν, η Γη θα μπορούσε να έχει βροχή από τα συντρίμμια αυτού του κομήτη, με αποτέλεσμα σε μια ωραία επίδειξη από μετεωρίτες ή διάττοντες αστέρες το βράδυ της 23ης Μαΐου και το πρωί της 24ης Μαΐου.

Το ρεύμα από τα σιντρίμμια δημιουργήθηκε από τον κομήτη το 1800. Οι άνθρωποι ήδη αποκαλούν αυτή την βροχή Καμηλοπαρδαλίδες Μαΐου, παίρνοντας το όνομά της από το σημείο που ακτινοβολούν από τον δυσδιάκριτο πολύ βόρειο αστερισμό της Καμηλοπάρδαλις. Θα είναι μια καταιγίδα μετεωριτών; Οι πιο πρόσφατοι υπολογισμοί λένε όχι, αλλά θα μπορούσε να είναι μία αρκετά ισχυρή βροχή για να σας συναρπάσει!

Πιο Συγκεκριμένα
Η νύχτα της κορύφωσης της βροχής προβλέπεται για τις 23 με 24 Μαΐου 2014. Μοντέλα δείχνουν ότι οι καλύτερες ώρες θέασης είναι μεταξύ 6 και 8 UTC στις 24 Μαΐου. Αυτό σημαίνει πως σε ώρα Αθήνας είναι μεταξύ 9 και 11 π.μ.!

Λόγω του χρόνου που προβλέπεται η εμφάνιση των μετεωριτών, οι παρατηρητές στο νότιο Καναδά και στις βόρειες ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα καλά τοποθετημένοι για να δουν τους μετεωρίτες τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Μαΐου (ή αργά το βράδυ στις 23 Μαΐου). Θα επαληθευτούν οι προβλέψεις αυτές; Δεν είναι πάντα 100 % αξιόπιστες και γι' αυτό όπου και αν βρίσκεστε στη Γη, αυτή η βροχή αξίζει μια δοκιμή την νύχτα της 23 - 24 Μαΐου.

Οι μετεωρίτες θα ακτινοβολούν από τον αστερισμό Καμηλοπάρδαλις, ένα πολύ σκοτεινό βόρειο αστερισμό. Το όνομά του προέρχεται από τις αρχές της Ρώμης , όπου θεωρήθηκε ως ένα σύνθετο πλάσμα, αφού περιγραφόταν ως έχον τα χαρακτηριστικά και από μια καμήλα και από μία λεοπάρδαλη. Σήμερα ένα τέτοιο πλάσμα το αποκαλούμε καμηλοπάρδαλη! Αφού οι μετεωρίτες σε ετήσιες βροχές παίρνουν τα ονόματά τους από τον αστερισμό από τον οποίο φαίνεται να ακτινοβολούν - και δεδομένου ότι αυτή η βροχή μετεωριτών θα μπορούσε να γίνει ένα ετήσιο γεγονός - οι άνθρωποι ήδη την αποκαλούν Καμηλοπαρδαλίδες Μαΐου.

Ο αστερισμός της Καμηλοπάρδαλης - ακτινοβόλο σημείο αυτής της βροχής μετεωριτών του Μάιου 2014 - βρίσκεται στο βόρειο ουρανό, κοντά στο βόρειο ουράνιο πόλο, καθιστώντας αυτή την βροχή μετεωριτών καλύτερη για το βόρειο ημισφαίριο παρά για το νότιο ημισφαίριο.






ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου