Photo Credit: Illustris Collaboration |
Όλοι αγαπούν τα κινούμενα σχέδια, ακόμα και οι κοσμολόγοι. Απλά τις αποκαλούν προσομοιώσεις!!
Ένα από τα πιο μεγάλα επιτεύγματα της σύγχρονης κοσμολογίας - η κατανόησή μας για το πώς εξελίσσεται το σύμπαν με τα άστρα, τους κόσμους και τους γαλαξίες - απεικονίστηκε για πρώτη φορά με ρεαλιστική προσομοίωση.
Ονομαζόμενο Illustris, η προσομοίωση έχτισε το σύμπαν από 10 δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς κύβους τοποθετημένους μέσα σε ένα εικονικό κουτί μέτρησης περίπου 350 εκατομμύρια έτη φωτός σε κάθε πλευρά.
Μέσα στο εσωτερικό αυτών των κύβων προσομοιώθηκε κοσμολογικό αέριο, το οποίο ψύχει, συμπιέζει και διαμορφώνει νήματα γαλαξιών που μοιάζουν με αυτά που βλέπουμε σήμερα. Όπως εξελίχθηκε, το αρχικό σύμπαν του έμοιαζε με το πραγματικό, το οποίο είναι γεμάτο με μικρούς, δραστήριους γαλαξίες που αποκαλύπτονται από τις παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.
Η προσομοίωση έχει ακόμη δρόμο να διανύσει, δεδομένου ότι δεν παράγει τις μεγαλύτερες από τις μαύρες οπές που έχουμε δει στο πρώιμο σύμπαν ή νάνους γαλαξίες που περικυκλώνουν τον Γαλαξία μας σήμερα. Όμως, η δημιουργία ενός ρεαλιστικού εικονικού σύμπαντος αερίων, αστεριών, μαύρων οπών και σκοτεινής ύλης είναι ήδη πραγματικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου