Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

8η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων - 8η ΠΕΕΑ


Τέσσερις Νύχτες Αστρονομίας...

Από τις 25 μέχρι τις 28 Ιουλίου, στην τοποθεσία Φούσκες του όρους Ελικώνας ελάτε να τις ζήσετε!!

Οι πανελλήνιες εξορμήσεις αποτελούν μια προσπάθεια των αστρονομικών συλλόγων της χώρας για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας. Πραγματοποιούνται εκεί που οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται στο στοιχείο τους, κάτω από τη μαγεία των σκοτεινών ουρανών στα βουνά της Ελλάδος.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 7 Πανελλήνιες Αστροεξορμήσεις με την συμμετοχή πολλών αξιόλογων οργανώσεων όπως: Εταιρεία Αστρονομίας Χαλκίδας (1η ΠΕΕΑ), Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (3η ΠΕΕΑ), Αστρονομική Ένωση Σπάρτης “Διός Κούροι” και την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας “Ωρίων” (4η και 6η ΠΕΕΑ), Όμιλος Φίλων Αστρονομίας (5η ΠΕΕΑ), Σύλλογος Ηλιακών Και Πλανητικών Παρατηρητών Καστοριάς (7η ΠΕΕΑ) και φυσικά τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Σ.Ε.Α.).

8η ΠΕΕΑ - Τοποθεσία

Η θέση που θα πραγματοποιηθεί η 8η Αστροεξόρμηση ονομάζεται «Φούσκες» Ελικώνα με υψόμετρο 1.291 m και συντεταγμένες: 
38.3089 ° Ν - 22.8276 ° Ε 
Πρόκειται για οροπέδιο του Ελικώνα με περιβάλλον ελατοδάσος άριστου φυσικού κάλλους.

Κατά τη διάρκεια της αναγνώρισης της περιοχής, η οργανωτική επιτροπή και μέλη του ΣΕΑ πραγματοποίησαν νυχτερινή παρατήρηση κρίνοντας κατάλληλο τον νυχτερινό ουρανό για την πραγματοποίηση της αστροεξόρμησης. Ενδεικτικά:

  • Η απόκρυψη του ορίζοντα από γύρω εμπόδια δεν ξεπερνά τις 12°  (και αυτό σε μεμονωμένες περιπτώσεις).
  • Πλήρης απουσία φωτορύπανσης πέρα από σημειακή νοτιο-ανατολικά (οριακά παρατηρήσιμη).
  • Χαρακτηριστική ήταν η ευκολία εντοπισμού αντικειμένων βαθέως ουρανού με απευθείας όραση (Διπλό Σμήνος, γαλαξίας Ανδρομέδας, Lagoon Nebula κ.ά.), ενώ ο Γαλαξίας φαινόταν από τη μία άκρη του ορίζοντα μέχρι την άλλη με πάχος 20-23°.
  • Έλλειψη υγρασίας.


Η πρόσβαση στο χώρο γίνεται σχετικά εύκολα από όλα τα σημεία της Ελλάδας. Το κοντινότερο χωριό (Κυριάκι) απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα.

8η ΠΕΕΑ - Συμμετοχή

Σε συνέχεια της πρακτικής των προηγούμενων αστροεξορμήσεων, έτσι και στη Π.Ε.Ε.Α. φέτος θα υπάρχει ενδεικτικό αντίτιμο συμμετοχής 5€, με την καταβολή του οποίου θα γίνεται η εγγραφή στην εκδήλωση, και θα δίνεται καρτελάκι συμμετοχής, ενημερωτικό υλικό και κουπόνι για ένα γεύμα.

Οι κατηγορίες στις οποίες μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή είναι: Εθελοντές, Παρουσιάσεις - Εργαστήρια, Χορηγίες.

Επισκεφτείτε το επίσημο site της 8ης ΠΕΕΑ (http://astroexormisi.gr/) για να δηλώσετε συμμετοχή.

ΠΗΓΗ: http://astroexormisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου