Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Κύκνος: Ο Μεγαλοπρεπής Βόρειος Σταυρός

Ο Κύκνος είναι ένας από τους ελάχιστους αστερισμούς ο οποίος μοιάζει αρκετά με την μορφή που υποτίθεται ότι αναπαριστά. Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε το κύκνο που σχηματίζουν οι λαμπροί αστέρες, με τα φτερά ανοιγμένα σε πτήση και τεταμένο το μακρύ του λαιμό. Ο Κύκνος βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας πλην όμως είναι αμφιφανής στην Ελλάδα.
Συνορεύει με έξι αστερισμούς, τους: Κηφέα, Δράκοντα, Λύρα, Αλώπεκα, Πήγασο και Σαύρα.

Το Θερινό Τρίγωνο.
Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography


Από αστρονομικής πλευράς, ο αστερισμός του Κύκνου προσφέρει ένα πανέμορφο θέαμα ορατό με γυμνά μάτια, καθώς πετά κατά μήκος του Γαλαξία. Το λαμπρότερο άστρο του, ο Ντένεμπ (Deneb), η ουρά του Κύκνου, είναι πρώτου μεγέθους. Βρίσκεται αρκετά πιο μακρυά από ότι τα περισσότερα λαμπρά άστρα. Μπορούμε όμως να το δούμε να ακτινοβολεί επειδή είναι εξαιρετικά φωτεινό, 60.000 φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο. Ο Ντένεμπ είναι ένας από τους τρεις αστέρες που σχηματίζουν το Θερινό Τρίγωνο, μαζί με τον Βέγα της Λύρας και τον Αλτάιρ του Αετού.

Photo Credit: Rolf Geissinger


Υπάρχουν πολλά αντικείμενα ενδιαφέροντος εδώ, κρυμμένα σε κοινή θέα, αλλά πρώτα απ 'όλα , έχουμε τον Ντένεμπ. Αυτό το άστρο, το οποίο είναι το πιο σημαντικό σημείο φωτός εντός της περιοχής του Βόρειου Σταυρού, είναι αφάνταστα ζεστό και εξαιρετικά φωτεινό. Μακριά από τον Ντένεμπ, έχουμε κοντά στο κέντρο τον Σαντρ, γ Κύκνου. Μία νοητή, διαγώνια γραμμή συνδέει τον Ντένεμπ (Deneb) και τον Σαντρ (Sadr) με άλλο μοναχικό αστέρι επάνω δεξιά, που ονομάζεται Αλμπιρέο (Albireo), β Κύκνου, όπου και σηματοδοτεί την κεφαλή του αστερισμού. Ο Αλμπιρέο είναι αγαπημένος όσων χρησιμοποιούν μικρά τηλεσκόπια, είναι ένας όμορφος διπλός αστέρας με κίτρινα και κυανά συστατικά.

Photo Credit: Rolf Geissinger


Αν παρατηρήσουμε με τηλεσκόπιο την περιοχή ανάμεσα στον Ντένεμπ και τον αμυδρότερο ξ του Κύκνου, θα δούμε ένα μεγάλο νεφέλωμα που το σχήμα του είναι πανομοιότυπο με εκείνο της Βόρειας Αμερικής και γι'αυτό το ονόμασαν Νεφέλωμα της Βορείου Αμερικής.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Κύκνος συμβόλιζε το βασιλιά των θεών, τον Δία, μεταμορφωμένο. Μία από τις πολλές γυναίκες που πόθησε ο Δίας ήταν η Λύδα, βασίλισσα της Σπάρτης. Μεταμορφώθηκε λοιπόν, σε κύκνο και κοιμήθηκε μαζί της στην όχθη ενός ποταμού. Αργότερα, την ίδια νύχτα, η Λύδα κοιμήθηκε και με τον βασιλιά σύζυγο της. Η Λύδα έμεινε έγκυος, όμως αντί να γεννήσει μωρά, γέννησε δύο τεράστια αυγά. Από το ένα αυγό βγήκαν ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης (οι Δίδυμοι) και από το άλλο η Κλυταιμνήστρα και η Ελένη. Ο Κάστορας και η Κλυταιμνήστρα είχαν πατέρα τον βασιλιά της Σπάρτης, ενώ ο Πολυδεύκης και η Ελένη είχαν τον Δία. Η Ελένη μεγαλώνοντας έγινε η ωραιότερη γυναίκα του κόσμου, ονομάστηκε Ωραία Ελένη, η οποία και στάθηκε αιτία του Τρωικού Πολέμου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Facebook Page: https://www.facebook.com/nightskygreece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου