Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Εντοπίστε Τον Απομακρυσμένο Εξωπλανήτη Που Κάνει Τους Αστρονόμους Να Απορούν

Ο πλανήτης GU Psc b και το αστέρι τoy GU Psc Α φαίνονται σε μια σύνθετη φωτογραφία 
από ορατές και υπέρυθρες εικόνες από το τηλεσκόπιο Gemini South 
και μια υπέρυθρη εικόνα από το τηλεσκόπιο Canana-France-Hawaii.
Photo Credit: Gemini Observatory

Ένας πρωτόγνωρος εξωπλανήτης καθορίζει το ρεκόρ για τροχιακή απόσταση από το αστέρι που τον φιλοξενεί.

Ονομαζόμενο GU Psc b, ο γιγάντιος πλανήτης είναι σε τροχιά πάνω από 2.000 φορές πιο μακριά από το άστρο του από αυτή της Γης γύρω από τον ήλιο. Αυτός ο εξωτικός κόσμος κάνει περίπου 80.000 χρόνια για να κάνει ένα απλό ταξίδι γύρω από το άστρο του!

Ο πρόσφατα ανακαλυφθείς εξωπλανήτης βρίσκεται περίπου 155 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό των Ιχθύων και είναι τεράστιος, εκτιμάται να έχει περίπου 11 φορές τη μάζα του Δία.

Σύγχρονες θεωρίες όμως, δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς ένας μεγάλος πλανήτης, όπως ο GU Psc b θα μπορούσε να σχηματιστεί σε τόσο μεγάλη απόσταση από το άστρο του, έτσι η ανακάλυψη μπορεί να βελτιώσει την κατανόησή μας για το πώς γεννιούνται οι πλανήτες.

Δείτε Μόνοι Σας

Ενώ ο GU Psc b είναι ένα εξαιρετικά εξασθενημένο αστέρι 14ου μεγέθους, ορατός μόνο μέσα από τα μεγαλύτερα από τα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, μπορούμε να τον δούμε πολύ πιο φωτεινό και πιο κοντά αναλογικά - ο γιγαντιαίος Ποσειδώνας. Ο Ποσειδώνας είναι ο πιο μακρινός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, αφήνοντας στην άκρη ζώνη νάνων πλανητών, όπως ο Πλούτωνας και η Έριδα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων ο Ποσειδώνας θα είναι περίπου 2800 εκατομμύρια μίλια (4.500 εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά από τη Γη - τόσο μακρυά που αντανακλόμενο ηλιακό φως από τις παγωμένες κορυφές των σύννεφων του κάνει περίπου τέσσερις ώρες για να μας φτάσει. Σε αυτή την απόσταση η 33.000 μιλίων (53.000 χιλιομέτρων) διάμετρο του πλανήτη μειώνεται, αλλά εξακολουθεί να λάμπει με 7,9 μέγεθος - καθιστώντας τον αόρατο στο γυμνό μάτι, αλλά είναι ένας εύκολος στόχος για κιάλια.

Το κλειδί για την εξεύρεση αυτού του πλανήτη του εξωτερικού ηλιακού συστήματος είναι το πότε και το πού να κοιτάξετε.

Είναι αρκετά εύκολο να βρείτε τη γενική περιοχή του Ποσειδώνα, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ του έναστρου φόντου του νότιου αστερισμού του Υδροχόου. Το δύσκολο κομμάτι είναι να εντοπίσετε ποιο από αυτά τα μικροσκοπικά σημεία φωτός είναι ο πραγματικός πλανήτης.

Ο πλανήτης υψώνεται πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα μετά από τις 3 π.μ. τοπική ώρα και ανεβαίνει υψηλότερα μέχρι το ξημέρωμα στο βόρειο ημισφαίριο. Για εκείνους με λεπτομερούς χάρτες αστέρων και τηλεσκόπια εντοπισμού, οι συντεταγμένες είναι RA 22h 37.2m, Dec -9º 28.9′.

Ξεκινήστε το κυνήγι σας με ένα ορατό αστέρι χαμηλά στον ουρανό στον Αιγόκερο που ονομάζεται Ντενέμπ Αλτζέντι (Deneb Algiedi). Σχεδιάστε μια νοητή γραμμή προς τα αριστερά, μέχρι να χτυπήσετε το επόμενο αμυδρό ορατό αστέρι, Hydor (λ Υδροχόου) στον Υδροχόο. Ο Ποσειδώνας είναι περίπου το ένα τέταρτο της διαδρομής από το αστέρι Hydor στο αστέρι Deneb Algiedi. Ο διαχωρισμός μεταξύ του Hydor και του πλανήτη είναι περίπου 4 μοίρες, ελαφρώς μικρότερο από το πλάτος των τριών δακτύλων σας στο μήκος του βραχίονα. 

Ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιώσετε την παρατήρηση σας είναι μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Επικεντρωθείτε στο αντικείμενο στο οπτικό πεδίο και τοποθετήστε ένα προσοφθάλμιο υψηλής ισχύος. Εάν το αντικείμενο εμφανίζεται ως ένας μικρός μπλε-γκρι δίσκος και όχι ως ένα φωτεινό σημείο, τότε έχετε βρει τον Ποσειδώνα! 

Η πραγματική ικανοποίηση έρχεται από τη γνώση ότι παρακολουθείτε το πιο μακρινό μεγάλο πλανήτη στο ηλιακό σύστημα με τα δικά σας μάτια.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου