Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Τερατώδης Γαλαξίας Πετάει Αστέρια

Η απεικόνιση αυτή παρουσιάζει το σμήνος αστέρων HVGC-1 να διαφεύγει από τον υπεργίγαντα ελλειπτικό γαλαξία M87. Το HVGC-1 είναι το πρώτο σμήνος αστεριών που δραπετεύει και ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους.
Photo Credit: David A. Aguilar (CfA)


Ένας από τους μεγαλύτερους γνωστούς γαλαξίες στο σύμπαν, ο Messier 87 (M87), φαίνεται να έχει εκσφενδονίσει ένα ολόκληρο σμήνος αστεριών προς την κατεύθυνσή μας.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας: Ακόμα κι αν το σμήνος αστέρων κινείται κοντά στα δύο εκατομμύρια μίλια (3.200.000 χιλιόμετρα) ανά ώρα, όλη η δράση συμβαίνει περίπου 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Οι αστρονόμοι άρχισαν να απορούν, αφού δεν είχαν ποτέ πριν δει ένα ολόκληρο σμήνος που περιέχει χιλιάδες αστέρια να εκτινάσσεται από γαλαξία που το φιλοξενεί.

Ονομαζόμενο HVGC - 1, το εκτινασσόμενο σφαιρωτό σμήνος είναι μια γιγαντιαία σφαίρα άστρων μερικές δεκάδες έτη φωτός σε εύρος. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι μπορεί να περιπλανηθεί λίγο πολύ κοντά σε μία από τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στο κέντρο του γαλαξία M87. Η μαύρη τρύπα ίσως ενήργησε ως βαρυτική σφεντόνα, εκσφενδονίζοντας το δύσμοιρο σμήνος με μεγάλη ταχύτητα έξω στο βαθύ διάστημα.

Τα σφαιρωτά σμήνη, όπως το HVGC - 1, θεωρούνται κοσμικά απολιθώματα, επειδή περιέχουν μερικά από τα αρχαιότερα γνωστά αστέρια στο σύμπαν. Είναι συχνοί σύντροφοι στους περισσότερους γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας. Τουλάχιστον 150 σφαιρωτά σμήνη κυκλώνουν την περιφέρεια του Γαλαξία μας σαν ένα φωτοστέφανο.

Ο γαλαξίας Μ87 δεν περιέχει μία, αλλά δύο τεράστιες μαύρες τρύπες στην καρδιά του, το αποτέλεσμα μιας αρχαίας σύγκρουσης και συγχώνευσης με έναν άλλο γαλαξία. 

Και τι γίνεται με την τύχη του εξόριστου σμήνους; Οι αστρονόμοι λένε ότι προορίζεται για ένα μοναχικό μέλλον περιπλανώμενο στο διαγαλαξιακό χώρο για το υπόλοιπο του χρόνου του. 

Δείτε Μόνοι Σας

Το Μεσιέ 87 είναι ένας τιτάνας, που καίει φωτεινά με τη δύναμη έξι τρισεκατομμυρίων ήλιων. Ως εκ τούτου, είναι ένα από τους λαμπρότερους γαλαξίες στον ουρανό τη νύχτα με μέγεθος 8.6 και είναι ένας εύκολος στόχος, ακόμη και για τα μικρά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια αυτή την εποχή του έτους.

Ο γιγαντιαίος ελλειπτικός γαλαξίας βρίσκεται στην ανοιξιάτικη Παρθένο, η οποία είναι τώρα ψηλά στον νότιο ουρανό το βράδυ. 

Η Παρθένος έχει τη φήμη ενός πραγματικού παράδεισου για τους κυνηγούς γαλαξιών. Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες γαλαξίες διάσπαρτοι σε αυτό το μέρος του ουρανού που είναι μέσα στην θέα των περισσότερων ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων. Το M87 είναι ένας από τους λαμπρότερους στόχους και στην πραγματικότητα βρίσκεται ανάμεσα σε μια νοητή γραμμή που συνδέει δύο άλλους φωτεινούς γαλαξίες, τον Μ58 και τον M84.

Ο αστερισμός της Παρθένου έχει μια υψηλή συγκέντρωση γαλαξιών. Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ότι στην πραγματικότητα ανήκουν στην ίδια γιγαντιαία ομάδα που ονομάζεται το σμήνος της Παρθένου, το κέντρο της οποίας βρίσκεται περίπου 50 εκατομμύρια έτη φωτός από τον δικό μας Γαλαξία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου