Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Μία Σταγόνα Ιστορίας

Photo credit: Gregory Harbaugh

Αυτή η εικόνα λήφθηκε το Φεβρουάριο του 1997, κατά τη διάρκεια του STS-82. Η αποστολή αυτή ήταν η 22η πτήση για το διαστημικό λεωφορείο Discovery και, όπως απεικονίζεται στο όνομά της, η 82η αποστολή του πλέον 'συνταξιούχου' προγράμματος του διαστημικού λεωφορείου. 

Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της αποστολής ήταν να εξυπηρετήσει το Hubble - η τρίτη από τις πέντε καταμετρημένες αποστολές. Το STS-82 αντικατέστησε δύο παλιά κομμάτια του εξοπλισμού του Hubble με δύο νέα όργανα έτοιμα να φέρουν τις επόμενες μάχιμες εικόνες του Hubble στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύ κοινό. Επιπλέον, οι αστροναύτες εξυπηρέτησαν και αντικατέστησαν μερικά άλλα μέσα και υλικά.

Αυτή η εικόνα λήφθηκε από τον Gregory Harbaugh κατά το δεύτερο διαστημικό περίπατο της αποστολής επιδιόρθωσης. Ο αστροναύτης στην εικόνα είναι ο Joseph Tanner, μπορείτε να δείτε τη λίστα ελέγχου της αποστολής του που βρίσκεται στο αριστερό του χέρι, καθώς και τον Gregory στην αντανάκλαση της προσωπίδας. Ακριβώς πάνω από το αριστερό χέρι του Joseph, μπορείτε να δείτε το πρυμναίο τμήμα του Discovery. Λίγο πιο πέρα, στο φόντο πίσω, μπορείτε να δείτε τη Γη. Ακόμη πιο πίσω στο φόντο, μπορείτε να δείτε τον ήλιο να παρέχει λίγο έντονο και δραματικό φως. 

Στο διάστημα, ο ήλιος (και ο «ουρανός» σε γενικές γραμμές) είναι πολύ διαφορετικός, διότι δεν υπάρχει μια ατμόσφαιρα να σκορπίσει το φως του. Εξαιτίας αυτού, ο ήλιος είναι πολύ φωτεινός και ο γύρω ουρανός είναι πολύ σκοτεινός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου