Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Θα Κορυφωθεί Η Νέα Βροχή Μετεωριτών Το Σάββατο?

Photo Credit: Michael Jager 

Μία πρωτοφανής βροχή μετεωριτών μπορεί να κορυφωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο - και το ουράνιο σόου μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμα και τις φημισμένες Περσείδες του Αυγούστου.

Αν αυτές οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις επαληθευτούν, τότε μια καταιγίδα μετεωριτών μπορεί να πραγματοποιηθεί για τους ουρανό-παρατηρητές, με περίπου 200 ή περισσότερους διάττοντες αστέρες ανά ώρα να πετούν στους ουρανούς μας κατά την κορύφωσή τους, η οποία θα λάβει χώρα το πρωί στην Ευρώπη και πολύ πιο νωρίς στη Βόρεια Αμερική, το Σάββατο 24 Μαΐου. 

Η νέα βροχή μετεωριτών ονομαζόμενη Καμηλοπαρδαλίδες Μαΐου, είναι αποτέλεσμα αποβολής σκόνης από το αχνό περιοδικό κομήτη 209P/LINEAR. Ο κομήτης διασχίζει τακτικά την τροχιά της Γης καθώς διέρχεται από τον ήλιο κάθε πέντε χρόνια.

Photo Credit: Michael Jager


Ο μητρικός κομήτης της προσεχής βροχής ανακαλύφθηκε το Φεβρουάριο του 2004 από το Lincoln Near-Earth Asteroid Research Project. Εμπειρογνώμονες στους μετεωρίτες προέβλεψαν πριν από τρία χρόνια ότι τα σωματίδια που εκτοξεύθηκαν από τον κομήτη πίσω στο 1800 μπορεί να περιμένουν τη Γη καθώς περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. 

Με τον υπολογισμό των κινήσεων του σύννεφου σωματιδίων του κομήτη, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να καθορίσουν ότι η Γη θα περάσει από αυτή την ιστορική ροή συντριμμιών στις 24 Μαΐου.

Πολλοί ερευνητές που μελετούν τα δεδομένα είναι λίγο επιφυλακτικοί για το πόσο καλή θα είναι η βροχή. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να πουν ακριβώς πόσα συντρίμμια θα διαπεράσει η Γη. Λένε ότι η δύναμη της βροχής μετεωριτών πραγματικά εξαρτάται από το πόσο δραστήριος ήταν ο κομήτης αιώνες πριν, όταν απέβαλε τη σκόνη.

Πότε Και Που Να Κοιτάξετε

Όπως και με άλλες καθιερωμένες βροχές, οι νέοι μετεωρίτες ονομάζονται από τον αστερισμό από τον οποίο φαίνεται να ακτινοβολούν - τον αμυδρό βόρειο αστερισμό Καμηλοπάρδαλις σε αυτή την περίπτωση. Βρίσκεται κοντά στον Πολικό Αστέρα. 

Για να βρείτε τον αστερισμό, κοιτάξτε βόρεια τις πρώτες πρωινές ώρες πριν από την αυγή και αναζητήστε την Μεγάλη Άρκτο στον ουρανό. Ο αστερισμός Καμηλοπάρδαλη βρίσκεται στα πολύ δεξιά της και είναι περίπου 30 μοίρες κάτω από τον Πολικό Αστέρα. Αυτό είναι περίπου ίσο με το πλάτος από τρεις γροθιές η μία πάνω στην άλλη στο μήκος του βραχίονα.

Η απόλυτη κορύφωση της βροχής - όταν η Γη αναμένεται να περάσει μέσα από το πιο πυκνό μέρος των συντριμμιών - αναμένεται μεταξύ 6 και 8 π.μ. UT ή 9 και 11 ώρα Ελλάδος στις 24 Μαΐου. 

Η Βόρεια Αμερική ευνοείται για την ουράνια παράσταση, επειδή η ώρα κορύφωσης είναι κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ωρών της νύχτας, όταν το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό.

Δεδομένου ότι αυτή είναι μία νέα βροχή μετεωριτών, οι προβλέψεις μπορεί να έχουν απόκλιση λίγες ώρες - και μπορεί να έχουμε εκπλήξεις. Πρόκειται να είναι μια μεγάλη νύχτα!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου