Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Δείτε Τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Από Το Σούρουπο Μέχρι Την Αυγή

Photo Credit: NASA

Οι ουρανό-παρατηρητές στις περισσότερες χώρες του βορείου ημισφαιρίου μπορούν να παρατηρήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ( ISS ) να κάνει πολλαπλά περάσματα στον ουρανό κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

Όσο οι ουρανοί είναι καθαροί μέχρι την 10η Ιουνίου (ανάλογα με την τοποθεσία σας), το εργαστήριο σε τροχιά θα εμφανιστεί ως ένα φωτεινό λευκό αστέρι να γλιστράει αθόρυβα σε όλο τον εναέριο ουρανό για περίπου 2 έως 5 λεπτά, τρεις, τέσσερις, ακόμα και πέντε φορές από το σούρουπο μέχρι την αυγή.

Μία φορά το χρόνο το υψηλής ταχύτητας 90λεπτο αντικείμενο σε τροχιά παραλληλίζεται στενά με τα μερόνυχτα της Γης για μια χρονική περίοδο περίπου μιας εβδομάδας. Αυτό του επιτρέπει να ίπταται σε σχεδόν συνεχή ηλιοφάνεια, φωτίζοντας το - σε τροχιά - εργαστήριο για τους ουρανό-παρατηρητές στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη από 40 ° έως 55 °. Αυτό είναι περίπου βόρεια της Ρώμης έως νότια της Μόσχας.

Το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε ποτέ, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι περίπου το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και είναι καλυμμένος με γυαλιστερές μεταλλικές επιφάνειες. Επίσης, έχει πολλούς υψηλά αντανακλαστικούς ηλιακούς συλλέκτες. Αυτό τον καθιστά εύκολα ορατό με γυμνό μάτι, ακόμη και από μολυσμένες με φως πόλεις.

Στην πραγματικότητα, σε ορισμένα περάσματα, όταν οι ηλιακοί συλλέκτες είναι προσανατολισμένοι σωστά, η φωτεινότητα του σταθμού μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο με τον πλανήτη Αφροδίτη, που τώρα λάμπει σαν φάρος στο δυτικό ουρανό μετά από το σκοτάδι, το δεύτερο φωτεινότερο ουράνιο αντικείμενο τη νύχτα μετά την φεγγάρι.

Διανύοντας περίπου 280 μίλια και ταξιδεύοντας 17.000 μίλια την ώρα, ο επανδρωμένος δορυφόρος μοιάζει με ένα λαμπρό αστέρι που γλιστράει γρήγορα κατά μήκος του ουρανού. Είναι επίσης εύκολα διακριτός από ένα περαστικό αεροπλάνο επειδή ο διαστημικός σταθμός θα λάμπει με ένα λευκό, συνεχόμενο φως.

Ως επιπρόσθετο άθλημα, τα τελευταία χρόνια οι χρήστες ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων είναι σε θέση να εντοπίσουν και να φωτογραφίσουν το εργαστήριο σε τροχιά, μερικές φορές ακόμη και όταν διέρχεται μπροστά από το φεγγάρι.

Σεληνιακή διέλευση του ISS πάνω από την Θάλασσα της Γαλήνης.
Photo Credit: Ian Sharp

Μεγαλύτερα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια που μπορούν να ακολουθήσουν την γρήγορη κίνηση του ISS κατά μήκος του ουρανού αποκαλύπτουν πραγματικές λεπτομέρειες των μονάδων του σταθμού και από τους ηλιακούς συλλέκτες.

Photo Credit: Konstantinos Basilakakos Photography


Το 'κόλπο' για να δείτε όλη αυτή την ουράνια δράση είναι να ξέρετε πότε και πού να κοιτάξετε προς τα πάνω. Οπότε μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες λεπτομέρειες. Και αρπάξτε την επόμενη καθαρή νύχτα αυτή την εβδομάδα και παρακολουθήστε το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να κάνει πολλαπλά περάσματα από πάνω σας.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου