Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Γνωρίστε Τον Αστεροειδή 2014 OL339

Ένα νέο αντικείμενο, ονομαζόμενο 2014 OL339, βρέθηκε να παριστάνει το «δεύτερο φεγγάρι» της Γης.
Στη φωτογραφία είναι η ελλειπτική του τροχιά.
Photo Credit: NASA

Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει έναν αστεροειδή που ονομάζεται 2014 OL339, αυτός είναι ο καινούριος ψευδό-δορυφόρος της Γης - ένας διαστημικός βράχος που περιφέρεται γύρω από τον ήλιο, αλλά είναι αρκετά κοντά στη Γη για να μοιάζει με σύντροφο. Ο πλανήτης μας έχει έναν μόνιμα συνδεδεμένο δορυφόρο - τη Σελήνη, αλλά και ένα πιθανό μεγάλο αριθμό μίνι-δορυφόρων (ή παροδικών ακανόνιστων φυσικών δορυφόρων) και προσωρινούς ανάδρομους φυσικούς δορυφόρους ή ψευδό-δορυφόρους. Η νεώτερη προσθήκη στην οικογένεια των ψευδών δορυφόρων της Γης ανακαλύφθηκε στις 29 Ιουλίου 2014 από τον Farid Char του Πανεπιστημίου Antofagasta της Χιλής. 

Από το Σεπτέμβριο του 2014, έχει παρατηρηθεί 27 φορές μέσα σε 36 ημέρες. Με μέγεθος 22,6 και εξαιρετικά ελλειπτική, αρκετά χαοτική τροχιά, έχει διάμετρο εύρους 90-200 μέτρων. Το παρόν συν-τροχιακό επεισόδιο ξεκίνησε τουλάχιστον 775 χρόνια πριν και θα τελειώσει 165 χρόνια από τώρα, με την κατά προσέγγιση διάρκεια των 1000 χρόνων. Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, οι C. de la Fuente Marcos και R. de la Fuente Marcos του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης στην Ισπανία, προσπάθησαν να προβλέψουν την εξέλιξη της χαοτικής τροχιάς του 2014 OL339. 

«Το παρελθόν και το μέλλον της τροχιακής εξέλιξης αυτού του αντικειμένου γίνεται δύσκολο να προβλεφθεί αν και παραμένει στη γειτονιά της συν-τροχιακής περιοχής της Γης εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο αστεροειδής 2014 OL339 ήταν σημαντικά πιο σταθερός στο παρελθόν."

Η δυναμική του κατάσταση είναι προσωρινή και δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από 1000 έως 2000 χρόνια, καθώς αυτό το αντικείμενο είναι ένας από τους πιο ασταθείς γνωστούς ψευδό-δορυφόρους της Γης. 

Οι ψευδό-δορυφόροι έχουν τροχιά σε συντονισμό με τη Γη, επιτρέποντας τη βαρύτητα του πλανήτη να αλλάξει τη θέση του βράχου, όπως ένας ενήλικας κουνάει ένα παιδί σε μια κούνια, δήλωσε ο Martin Connors, αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Athabasca στον Καναδά. Ο αστεροειδής περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο κάθε 365 ημέρες, όπως η Γη, αλλά η βαρύτητα της Γης τον ωθεί σε ένα εκκεντρική ταλάντευση, η οποία προκαλεί το βράχο να περιστρέφεται προς τα πίσω (ανάδρομα) γύρω από τον πλανήτη. 

Με τέσσερις ψευδούς δορυφόρους να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, η Γη έρχεται μόνο δεύτερη με πρώτο τον Δία που έχει έξι, αν και ο γιγάντιος πλανήτης έχει ίσως πολλά περισσότερα που δεν μπορούμε να δούμε. Το ίδιο ισχύει πιθανότατα και για τη Γη, καθώς μικροί διαστημικοί βράχοι είναι δύσκολο να βρεθούν - οι αστρονόμοι δεν είχαν εντοπίσει το πρώτο έως το 2004. 

Μέχρι στιγμής, ο Δίας έχει το μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων ψευδό-δορυφόρων έχοντας τουλάχιστον έξι, συμπεριλαμβανομένων αστεροειδών και κομητών. Ο πλανήτης μας έρχεται σε δεύτερη θέση με τέσσερις ψευδό-δορυφόρους να έχουν ανιχνευθεί: (164207) 2004 GU9, (277810) 2006 FV35, 2013 LX28 και τώρα επίσης τον 2014 OL339. 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου