Αστρονόμοι από την Πολωνία, από το Πείραμα Οπτικού Βαρυτικού Εστιασμού (Optical Gravitational Lensing Experiment-OGLE) έχουν ανακαλύψει μία νεαρή αστρική γέφυρα που σχηματίζει μια συνεχή σύνδεση μεταξύ των Νεφών του Μαγγελάνου. Η διαπίστωση αυτή βασίζεται σε έναν αριθμό χαρτών πυκνότητας για αστρικούς πληθυσμούς που βρέθηκαν σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το OGLE. Αυτή είναι η πιο εκτεταμένη οπτική έρευνα αυτής της περιοχής μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές γράφουν σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε την 1η Οκτωβρίου:
"Θεωρούμε ότι ο νεαρός πληθυσμός είναι παρόν κυρίως στο δυτικό μισό της περιοχής της Γέφυρας του Μαγγελάνου (Magellanic Bridge-MBR), η οποία, σε συνδυασμό με τον νεαρό πληθυσμό που ανακαλύφθηκε στην ανατολική Γέφυρα, αποτελούν μία συνεχή ροή αστέρων που συνδέει τους δύο γαλαξίες μαζί. Η κατανομή του νεαρού πληθυσμού είναι συγκεντρωμένη, με μία από τις μεγαλύτερες πυκνότητες κοντά στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (SMC), και η άλλη είναι αρκετά απομονωμένη και βρίσκεται περίπου στη μέση ανάμεσα στα Νέφη, την οποία αποκαλούμε νήσος OGLE."
Τα Νέφη του Μαγγελάνου αποτελούνται από δύο γαλαξίες: το Μέγα (LMC) και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου και είναι το πιο κοντινό ζευγάρι αλληλεπιδρώντων γαλαξιών. στο Γαλαξία μας. Τα Νέφη είχαν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αστρονόμους και συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση του Σύμπαντος.
Για τις παρατηρήσεις, η ομάδα χρησιμοποίησε το 1,3 μέτρα τηλεσκόπιο της Βαρσοβίας που βρίσκεται στο Παρατηρητήριο Las Campanas στη Χιλή (που λειτουργεί από το Carnegie Institution for Science). Το έργο OGLE ξεκίνησε τακτικές παρατηρήσεις το 1992, ως ένα από τα project μικροεστιασμού πρώτης γενιάς αφιερωμένο στην ανίχνευση και χαρακτηρισμό γεγονότων μικροεστιασμού. Κατά τη διάρκεια της πάνω από 20 χρόνια ιστορίας του OGLE σταδιακά εξελίχθηκαν και διεξάχθηκαν πολλά projects που συνέβαλαν σε πολλούς τομείς της σύγχρονης αστροφυσικής. Η τωρινή, τέταρτη φάση της έρευνας OGLE (OGLE-IV), ξεκίνησε το Μάρτιο του 2010 και η Γαλαξιακή άλως και ο δίσκος, τα Νέφη του Μαγγελάνου και η Γέφυρα του Μαγγελάνου, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων εκτάσεων γύρω τους, είναι οι κύριοι στόχοι παρατήρησης σε αυτή τη φάση.
Οι επιστήμονες του OGLE παρουσιάζουν χάρτες πυκνότητας των αστρικών πληθυσμών σε ολόκληρη την περιοχή της Γέφυρας του Μαγγελάνου. Οι χάρτες δείχνουν, για πρώτη φορά, τη λεπτομερή έκταση αυτών των πληθυσμών, η οποία θα πρέπει να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες εισόδου για τα μοντέλα παρελθοντικών αλληλεπιδράσεων του Γαλαξία και των Νεφών του Μαγγελάνου.
Ο αριθμός των χαρτών πυκνότητας που παρουσιάστηκαν αποτελούν ένα πρώτο ενιαίο σύνολο δεδομένων για τους αστρικούς πληθυσμούς στην περιοχή μεταξύ των Νεφών του Μαγγελάνου, πολύ μεγαλύτερη από ότι η κλασική Γέφυρα του Μαγγελάνου. Αυτή είναι μια μοναδική βάση δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή μοντέλων και προσομοιώσεων της παρελθοντικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των Νεφών του Μαγγελάνου και του Γαλαξία μας.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτούν αυτοί οι χάρτες πυκνότητας είναι διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή από το Αρχείο Διαδικτύου του OGLE. Δείτε εδώ: http://ogle.astrouw.edu.pl.
Διαβάστε για τα Νέφη του Μαγγελάνου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου