Το Χάλοουιν (Halloween) γιορτάζεται από τον δυτικό κόσμο την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία οι άνθρωποι μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, γνωστό ως «φάρσα ή κέρασμα» (trick or treat). Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομαχτικά.
Ο νυχτερινός ουρανός έχει να μας προσφέρει μερικά καλούδια, που ταιριάζουν ιδιαίτερα στο πλαίσιο αυτής της γιορτής.
Το Νεφέλωμα Κεφάλι Της Μάγισσας Photo Credit: NASA/STScI Digitized Sky Survey/Noel Carboni |
Το Νεφέλωμα Κεφάλι Της Μάγισσας. Όπως υποδηλώνει το όνομα του, αυτό το νεφέλωμα αντανάκλασης που σχετίζεται με το αστέρι Rigel μοιάζει πάρα πολύ με μία παραμυθένια κακιά γριά. Επισήμως γνωστό ως IC 2118 στον αστερισμό του Ωρίωνα, το νεφέλωμα Κεφάλι της Μάγισσας λάμπει κυρίως από το φως που ανακλάται από το αστέρι. Το χρώμα αυτού του πολύ μπλε νεφελώματος προκαλείται όχι μόνο από το μπλε χρώμα του το άστρο του, αλλά και επειδή οι κόκκοι της σκόνης αντανακλούν το μπλε φως πιο αποτελεσματικά από ότι το κόκκινο. Μια παρόμοια φυσική διαδικασία προκαλεί τον ουρανό της ημέρας στην Γη να φαίνεται μπλε.
Το Σμήνος Αστέρων Κουκουβάγια Photo Credit: Leonardo Orazi |
Το Σμήνος Αστέρων Κουκουβάγια. To σμήνος αστέρων Κουκουβάγια, ή πιο επίσημα NGC 457, βρίσκεται στον αστερισμό της Κασσιόπης. Είναι περίπου 8.000 έτη φωτός μακριά. Τα περισσότερα από τα 150 περίπου αστέρια του είναι αχνά (μεγέθους 12 ή πιο αμυδρά), ενώ τα δύο πιο φωτεινά αστέρια του (μέγεθος 5 και 7) θεωρούνται ως τα φωτεινά μάτια της Κουκουβάγιας.
Το Νεφέλωμα Μάτι Της Γάτας Photo Credit: NASA, MAST, STScI, AURA and Vicent Peris (OAUV/PTeam) |
Το Νεφέλωμα Μάτι Της Γάτας. Κοιτώντας σ' όλο το διαστρικό διάστημα, το δελεαστικό νεφέλωμα Μάτι της Γάτας βρίσκεται 3.000 έτη φωτός από τη Γη. Το Μάτι της Γάτας, γνωστό πιο επίσημα ως NGC 6543, αντιπροσωπεύει μια σύντομη, αλλά λαμπρή φάση στη ζωή ενός άστρου σαν τον Ήλιο. Παρατηρώντας το Μάτι της Γάτας, οι αστρονόμοι μπορούν να δουν τη μοίρα του ήλιου μας, καταδικασμένο να μπει στην δική του φάση εξέλιξης πλανητικού νεφελώματος...σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια!
Happy Halloween!!! |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου