Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Πως Να Δείτε Τον Γαλαξία Μας

Ο Γαλαξίας μας στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας
Photo Credit: Alice Arisugawa

O Γαλαξίας μας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα με γυμνό μάτι στο νυχτερινό ουρανό. Ωστόσο, δεν είναι φωτεινός και δεν είναι πάντα σε καλή θέση για να φαίνεται. Έτσι για να δείτε το Γαλαξία μας από τη Γη στο μεγαλείο του θα πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον οι ακόλουθες απαιτήσεις: 
  • Σκοτεινός, καθαρός νυχτερινός και ασέληνος ουρανός είναι οι λέξεις κλειδιά.
  • Όχι φώτα πόλεων, όχι προβολείς, βασικά όσο μπορείτε πιο μακριά από οποιαδήποτε πηγή φωτορύπανσης. Θα χρειαστεί να ταξιδέψετε μακριά από κάθε πόλη, σε μια άγρια ​​περιοχή ή αγροτική ύπαιθρο. Η καλύτερη, ιδανικότερη θέση παρατήρησης είναι από τη μέση του ωκεανού, είτε στο βόρειο ημισφαίριο είτε στο νότιο ημισφαίριο όντας πιο μακριά από τα τεχνητά φώτα των πόλεων.
  • Όχι τηλεσκόπια, όχι κιάλια, και τουλάχιστον με το ένα μάτι.
  • Καλύτερες ατμοσφαιρικές συνθήκες, ένας ομιχλώδης ουρανός δεν θα μπλοκάρει εντελώς την θέα, ούτε η υγρασία. Δεν θα είναι τόσο έντονος βέβαια, αλλά θα είναι ορατός.
  • Δώστε στα μάτια σας τουλάχιστον 15-20 λεπτά για να προσαρμοστούν στο σκοτάδι. Τα μάτια σας θα γίνουν πιο ευαίσθητα στο χαμηλό επίπεδο φωτός.
  • Χρόνο για την παρατήρηση τα βράδια στα τέλη του καλοκαιριού ή του χειμώνα.

Ζούμε στο Γαλαξία μας, αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που στρέφουμε το βλέμμα στο νυχτερινό ουρανό κοιτάμε τον Γαλαξία μας. Πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε τον σπειροειδή βραχίονα πιο κοντά στο γαλαξιακό κέντρο κατά το ένα μέρος του έτους και αφετέρου βλέπουμε το κοντινό άκρο του σπειροειδή βραχίονα πιο μακριά από το γαλαξιακό κέντρο. Λόγω νεφελωμάτων και νεφών σκόνης, δεν μπορούμε να δούμε το κέντρο του Γαλαξία μας (στο ορατό φως). 

Photo Credit: Klein Aus Vista


Το καλοκαίρι o Γαλαξίας μας φαίνεται πιο φωτεινός. Πιο εμφανής θα πρέπει να είναι το Great Rift σε καλό σκοτεινό ουρανό. Αυτή η σκοτεινή λωρίδα του Γαλαξία μας μεταξύ των αστερισμών Κύκνος και Ασπίς είναι μια σειρά από πυκνά διαστρικά νέφη που εμποδίζουν τη θέα των πιο μακρινών άστρων. Σε μεγαλύτερα μήκη κύματος στο υπέρυθρο, το φως περνά μέσα από αυτά τα σύννεφα πιο εύκολα και έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τη συνολική μορφή του γαλαξία μας, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά νέφη που δημιουργούν μια σκοτεινή λωρίδα κοντά στο μέσον του Γαλαξία μας. Ο Γαλαξίας το καλοκαίρι φαίνεται φωτεινότερος.

Photo Credit: Will Henfield

Ένα παλιό τρένο στα Black Hills της Νότιας Ντακότα με το Γαλαξία μας να λάμπει φωτεινός αποπάνω.
Photo Credit: Dustin Miller

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: Night Sky Greece, https://www.facebook.com/nightskygreece 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου