Ένα σμήνος από ουράνιες πάπιες πετάνε σε ένα νέο εκπληκτικό στιγμιότυπο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, προσφέροντας στους αστρονόμους ένα μάθημα για το πώς οι αστέρες δημιουργούνται και στους ουρανό-παρατηρητές μια υπενθύμιση για μια διασκεδαστική ευκαιρία παρατήρησης.
Χρησιμοποιώντας το έμπειρο ψηφιακό μάτι του 2,2 μέτρων τηλεσκοπίου του Παρατηρητηρίου La Silla στη Χιλή, οι αστρονόμοι έχουν αποκαλύψει το Σμήνος της Αγριόπαπιας, ένα από τα πλουσιότερα και πιο όμορφα ουράνια αντικείμενα στον ουρανό.
Επίσης γνωστό ως Messier 11, το ανοιχτό σμήνος αστέρων βρίσκεται περίπου 6.000 έτη φωτός από τη Γη, στο νότιο αστερισμό Ασπίς. Ο αστερισμός της Ασπίδας είναι αμφιφανής στην Ελλάδα.
Η Αγριόπαπια είναι ένα από τα πιο πυκνά αστρικά σμήνη, εμπεριέχοντας περίπου 3.000 αστέρες σε χώρο εύρους 20 ετών φωτός.
Το Σμήνος Της Αγριόπαπιας |
Τα ανοιχτά σμήνη αστέρων ενδιαφέρουν τους αστρονόμους επειδή όλα τα αστρικά μέλη τους έχουν γεννηθεί από το ίδιο νέφος αερίου και σκόνης. Ως εκ τούτου, έχουν την ίδια χημική σύνθεση και ηλικία. Αλλά οι αστέρες μέσα στα σμήνη μπορεί να έχουν διαφορετικά βάρη, έτσι ζουν πολύ διαφορετικές ζωές. Κατά μία έννοια, προσφέρουν στους παρατηρητές το καλύτερο διαθέσιμο φυσικό εργαστήριο να δοκιμάσουν θεωρίες για το σχηματισμό και την εξέλιξη των αστέρων.
Ανοιχτά σμήνη όπως το M11 σχηματίζονται στους σπειροειδείς βραχίονες των γαλαξιών όλη την ώρα, αλλά τείνουν να αποκόπτονται όπως τα μεμονωμένα αστέρια απομακρύνονται. Η Αγριόπαπια πιστεύεται ότι είναι περίπου 250 εκατομμυρίων ετών και αναμένεται ότι θα αρχίσει να απομακρύνεται στα επόμενα λίγα εκατομμύρια χρόνια.
Δείτε Μόνοι Σας
Το όνομα της Αγριόπαπιας για το σμήνος επινοήθηκε το 19ο αιώνα, όταν οι αστρονόμοι που το παρατήρησαν πρώτοι μέσα από ένα τηλεσκόπιο είδαν ότι τα φωτεινότερα αστέρια του σχηματίζουν ένα ανοικτό τριγωνικό σχήμα στον ουρανό, ένα που μοιάζει στο σχηματισμό αυτό που πετούν οι πάπιες.
Το σμήνος είναι ορατό με γυμνό μάτι, από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη φαίνεται σαν μια αχνή κηλίδα φωτός στα μισά του νότιου νυχτερινού ουρανού. Ψάξτε για το σμήνος ευθεία πάνω από το σχηματισμό της γιγαντιαίας τσαγιέρας που σηματοδοτεί τον αστερισμό του Τοξότη.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Facebook Page: Night Sky Greece, https://www.facebook.com/nightskygreece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου