Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Απόψε Το Κοντινό Πέρασμα Του Κομήτη Στον Άρη

Photo Credit: NASA

Η στενή επαφή, που συμβαίνει μία φορά στα χίλια έτη, έρχεται για τον Άρη σήμερα, Κυριακή 19 Οκτωβρίου. Ένας κομήτης θα περάσει πάρα πολύ κοντά από τον κόκκινο πλανήτη και οι παρατηρητές στο διάστημα είναι έτοιμοι. 

Ένας στόλος από διαστημικά σκάφη θα το απολαύσουν έχοντας μια θέση κοντά στο φαινόμενο, επικίνδυνα κοντά καθώς ο επιταχυνόμενος μεγέθους βουνού παγωμένος κομήτης θα περάσει ξυστά από τον κόκκινο πλανήτη και θα λικνίσει την γεμάτη συντρίμμια και υπολείμματα ουρά του γύρω από το γειτονικό κόσμο. 

Ο κομήτης Siding Spring (C/2013 A1) θα κάνει την ιστορική στενή του προσέγγιση στον Άρη, περνώντας μόνο 87.000 μίλια (140.000 χιλιόμετρα) μακριά στις 21:28 ώρα Ελλάδος στις 19 Οκτωβρίου. Αυτό καθιστά το πέρασμα ένα σημαντικό αστρονομικό γεγονός, δεδομένου ότι είναι λιγότερο από ότι το μισό της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη. Στην πραγματικότητα, μερικοί αστρονόμοι αναμένουν ότι ο Άρης θα περάσει μέσα από τα συντρίμμια της ουράς του κομήτη, αν και ειδικοί της NASA υποβάθμισαν την πιθανότητα αυτή σε μια πρόσφατη ενημέρωση της διαστημικής υπηρεσίας. 


Ανακαλύφθηκε από τον Αυστραλό κυνηγό κομητών Robert McNaught στις αρχές του περασμένου έτους, ο κομήτης έχει εντοπιστεί από τη NASA καθώς περνάει μέσα προς το εσωτερικό του ηλιακού συστήματος, επιτρέποντας στους επιστήμονες να βελτιώσουν την ακριβή τροχιά του κομήτη. 

Μέθοδος Προστασίας

Οι τεχνητοί δορυφόροι της NASA ευθυγραμμίζονται πίσω από τον Άρη για ένα "Duck and Cover" ελιγμό για να τους προστατεύσει από τη σκόνη του κομήτη που θα μπορούσε να προκύψει από το στενό πέρασμα του κομήτη Siding Spring (C/2013 Α1) στις 19 Οκτωβρίου. Ο πυρήνας του κομήτη θα περάσει τον Άρη περίπου 87.000 μιλίων (140.000 χιλιομέτρων), αφήνοντας πίσω του υλικό που θα εκσφενδονίζεται με περίπου 35 μίλια (56 χιλιόμετρα) ανά δευτερόλεπτο, σχετική με τον Άρη και το διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τον Άρη.
Photo Credit: NASA/JPL-Caltech
Ενώ η NASA αρχικά ανησυχούσε για ένα μικρό κίνδυνο σύγκρουσης με τον Άρη, έκτοτε απέκλεισε κάθε πιθανότητα πρόσκρουσης. Αντ 'αυτού, διαστημόπλοια και τα ρόβερ θα δουν την πλησιέστερη προσέγγιση του κομήτη με το γειτονικό μας πλανήτη που παρατηρήθηκε ποτέ. Επειδή ο κομήτης επιταχύνεται με 126.000 μίλια ανά ώρα (202.800 χιλιόμετρα ανά ώρα), οι ελεγκτές της αποστολής είναι ακόμα λίγο νευρικοί για την ασφάλεια των διαστημικών σκαφών τους που περιτριγυρίζουν τον Άρη. 

Καθώς ο κομήτης αφήνει βίαια υλικό στο διάστημα κατά τη στιγμή της πλησιέστερης προσέγγισης, κανείς δεν ξέρει πόσο φυσικό αέριο και σκόνη θα αφήσει στο πέρασμά του. Και επειδή ο Άρης μπορεί να ταξιδέψει μέσα από τα συντρίμμια της ουράς του κομήτη, οι ελεγκτές της αποστολής από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και Ινδικές Υπηρεσίες Διαστήματος λαμβάνουν προφυλάξεις έναντι ενδεχόμενων συγκρούσεων. Όταν τα σωματίδια σε μέγεθος κόκκων άμμου ταξιδεύουν σε υψηλές ταχύτητες και χτυπήσουν ένα διαστημόπλοιο, μπορούν να βλάψουν ηλεκτρονικές γραμμές και γραμμές καυσίμων, ακόμη και στο σημείο που να τις καταστήσουν άχρηστες. 

Οι μηχανικοί της αποστολή θα βασιστούν σε μια στρατηγική που ονομάζεται "Duck and Cover" με τα διαστημόπλοια τους σε τροχιά, στέλνοντας τα προς την αντίθετη πλευρά του πλανήτη για 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της αιχμής κινδύνου - περίπου 1.5 ώρα μετά την πλησιέστερη προσέγγιση του κομήτη. Έτσι, ο ίδιος ο Άρης θα πρέπει να προστατέψει τα διαστημόπλοια από τυχόν υπολείμματα. 

Κοσμικές Κάψουλες Χρόνου

Οι κομήτες είναι συναρπαστικοί για τους αστρονόμους να μελετήσουν από κοντά, επειδή θεωρούνται κάψουλες χρόνου που έμειναν πίσω από τη γέννηση του ηλιακού συστήματος σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Η απόσταση του κομήτη Siding Spring από τον Άρη. Αν ο Άρης ήταν Γη, ο κομήτηςSiding Spring θα περνούσε περίπου στο 1/3 της απόστασης από τη Γη στη Σελήνη. Αυτό είναι μία εξαιρετικά στενή επαφή! Αντίθετα, η πιο κοντινή απόσταση που ένας κομήτης έχει έρθει στη Γη, που έχει καταγραφεί στην ιστορία ήταν περίπου έξι φορές πιο μακριά από ότι το φεγγάρι μας. Ο ονομαζόμενος κομήτης "Lexell" ανακαλύφθηκε το 1770, αλλά δεν έχει φανεί από τότε.
Credit: NASA / JPL-Caltech

Οι αστρονόμοι ανυπομονούν επίσης, επειδή πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας μακράς περιόδου κομήτης που προέρχεται από το Νέφος του Όορτ, μία γιγάντια δεξαμενή "κατεψυγμένων" δισεκατομμυρίων κομητών που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα πέρα από τον Πλούτωνα.

Κάθε λίγο καιρό, μία από αυτές τις μπάλες πάγου λαμβάνει μια βαρυτική έλξη από το λήθαργο της, που την στέλνει να βουτήξει στον ήλιο, μόνο και μόνο για να ξαναγυρίσει πίσω πάλι στο νέφος του Oort. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο ταξίδι του Siding Spring στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος σε ένα τουλάχιστον εκατομμύριο χρόνια. Και αυτή θα είναι η πρώτη μας ευκαιρία να δούμε έναν από αυτούς τους μυστηριώδεις κομήτες μακράς περιόδου από κοντά.


Αν αυτό αληθεύει, αυτό σημαίνει ότι ο κομήτης είναι ένα παρθένο απομεινάρι από το πρώιμο σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος. Η ανάλυση του παγωμένου επισκέπτη μπορεί να αποκαλύψει χημεία από τη γέννηση των πλανητών, συμπεριλαμβανομένης και της Γης. 



Αν θέλετε να ακολουθήσετε τη δράση ζωντανά, συντονιστείτε για μερικές ζωντανές μεταδόσεις από τα τηλεσκόπια εδώ στη Γη, με διπλή εκπομπή του Slooh. Η πρώτη εκπομπή αρχίζει στις 21:15 ώρα Ελλάδος την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, και η δεύτερη αρχίζει στις 03:30 ώρα Ελλάδος την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου. Μπορείτε επίσης να τσεκάρετε το Virtual Telescope Project, το οποίο θα περιλαμβάνει live εμφανίσεις του κομήτη καθώς περνάει από τον Άρη, αρχίζοντας στις 19:45 ώρα Ελλάδος.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Μαντζουράνη
Δείτε το γεγονός ζωντανά ΕΔΩ: http://www.virtualtelescope.eu/webtv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου